Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Εκτός Ημερήσιας Διάταξης -- ''Γρ.Λαμπρακης''

Εκτός Ημερήσιας Διάταξης
Θέμα
     Τροποποίηση του σε δημόσια διαβούλευση ευρισκόμενου Νομοσχεδίου ¨Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος¨ σε ότι έχει σχέση με τις αυθαίρετες κατασκευές του Ο.Ε.Κ.


   Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε βρίσκεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο ¨Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος¨ του οποίου το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ αφορά την ¨αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης¨ .
   Η προτεινόμενη τροποποίηση του νομοσχεδίου αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης κατοικιών και πολυκατοικιών με υπαιτιότητα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας από την ίδρυσή του το 1954 έως και την καταργησή του έχει κατασκευάσει μια πληθώρα κατοικιών που έχει παραχωρήσει στους δικαιούχους του  προγράμματος, οι οποίοι στην πορεία ανακάλυψαν ότι  οι κατοικίες που τους είχαν παραχωρηθεί οριστικά ήταν αυθαίρετες στο σύνολό τους ή είχαν αυθαιρεσίες.
   Από τα παραχωρητήρια συμβόλαια προκύπτει ότι οι αυθαιρεσίες δεν προήλθαν από τους δικαιούχους αλλά από τον ΟΕΚ. Όμως τον Φεβρουάριο 2012, με την παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 4046/2012, ο ΟΕΚ καταργήθηκε, ενώ με άλλο νομοθέτημα Ν. 4114/2013 ο ΟΑΕΔ καθίσταται πλέον καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πρώην ΟΕΚ.
   Στην παράγραφο α του άρθρου 105 του νομοσχεδίου όπως στην παράγραφο 15.α του Νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ  174Α/8.8.2013) δίδεται η δυνατότητα να υπαχθούν στο νόμο περί αυθαιρέτων  «μόνο με την καταβολή του σχετικού παραβόλου και χωρίς την καταβολή του ειδικού προστίμου, αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης επί κτιρίων που αποδόθηκαν στους δικαιούχους από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.). Η αίτηση υπαγωγής δύναται να υποβληθεί είτε ανά αυτοτελή ιδιοκτησία είτε για το σύνολο των κτιρίων, σύμφωνα με την άδεια οικοδομής.»
   Με αυτόν τον τρόπο, όμως, τσουβαλιάζονται οι "δομικές" αυθαιρεσίες που έγιναν κατά το στάδιο της κατασκευής, αποκλειστικής ευθύνης του ΟΕΚ, με αυτές που πιθανόν έγιναν μετά από τους δικαιοπαρόχους, όπως η μετατροπή εξωστών σε δωμάτια ή η κατασκευή τζακιών και καπνοδόχων χωρίς άδεια. Επιπλέον υποχρεούνται οι δικαιούχοι να καταβάλουν παράβολο, το κόστος του οποίου δύναται να είναι ψηλό, ενώ  αυτό θα προστεθεί και η αμοιβή μηχανικού, ο οποίος θα ετοιμάσει τον φάκελο για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
  Όπως γνωρίζετε,
  Συγκεκριμένα στον οικισμό “Γρηγόρης Λαμπράκης” κατασκευής Ο.Ε.Κ. η Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Παλλήνης είχε ήδη πιστοποιήσει με εκθέσεις αυτοψίας αυθαίρετες κατασκευές πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εξαιτίας του εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού της θέσης ολόκληρων πολυκατοικιών καθ’ υπέρβαση της προβλεπόμενης από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδ. αδείας, όπως επίσης  πολλές εκατοντάδες τετραγ. μέτρα υπογείων καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων από την οικοδ. άδεια.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο κάθε δικαιούχος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το “σχετικό παράβολο” ύψους ανάλογα με το εμβαδόν του διαμερίσματος με την υπόγεια αποθήκη του και το εάν αυτό αποτελούσε κύρια και μοναδική κατοικία, ως ποινή για την αυθαίρετη κατασκευή του διαμερίσματός του από οργανισμό του Ελληνικού Δημοσίου!!! Σημειωτέον, ότι οι δικαιούχοι αγνοούσαν την αυθαιρεσία, καθότι στον συμβολαιογράφο είχαν κατατεθεί σχέδια των πολυκατοικιών όπως ακριβώς είχαν υλοποιηθεί.

Γι’ αυτό λοιπόν,
Για την δικαιότερη αντιμετώπιση του θέματος των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσεων που έγιναν κατά το στάδιο κατασκευής οικισμών από τον πρώην ΟΕΚ, προτείνεται να συμπεριληφθεί η σχετική ρύθμιση στην παράγραφο 1 του άρθρου 98 του ίδιου σχεδίου νόμου, ώστε να μην καταβάλλεται ούτε το σχετικό παράβολο, αντίθετα δε, τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγή χρήσης) που έλαβαν χώρα μετά την παραχώρηση των οριζοντίων ιδιοκτησιών από τον πρώην ΟΕΚ στους δικαιούχους να υπαχθούν στις γενικές ρυθμίσεις του νόμου σε ότι αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών, με την καταβολή και του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου


ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

   Στην παρ. 1 του άρθρου 98 (Αυθαίρετες κατασκευές ακινήτων δημοσίου ενδιαφέροντος) προστίθεται η περίπτωση i) «Των κτιρίων σε οικισμούς πρώην Ο.Ε.Κ. για παραβάσεις κατά το στάδιο κατασκευής τους και πριν παραδοθούν στους δικαιούχους».

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Αναστάσιος Μπουντουβάς
Μίλια Κόπτη

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου