Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η μάχη για το κτήμα Καμπά συνεχίζεται.

   


Η μάχη για το κτήμα Καμπά συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι με την Reds.



Η δημοτική παράταξη «Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο» ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι η προωθούμενη πολεοδομική μελέτη για το κτήμα Καμπά της εταιρίας Reds πρόκειται να επιβαρύνει δραματικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα της Κάντζας και της Παλλήνης. Ταυτόχρονα, πρόκειται να έχει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή που ήδη φιλοξενεί τέσσερα ακόμη εμπορικά μεγαθήρια σε ακτίνα μόλις δέκα χιλιομέτρων.
Η κρυστάλλινη αυτή θέση αποτυπώνεται και σε προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης και έως σήμερα δεν υφίστανται λόγοι που να επιβάλλουν υπαναχώρηση ή εγκατάλειψη. Αντίθετα ισχυροποιούν την πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Τάσος Μπουντουβάς και Μίλια Κόπτη, για τη διαμόρφωση ενός διαπαραταξιακού πλαισίου διαπραγμάτευσης μόνο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει την ευθύνη έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος πολεοδόμησης της έκτασης.
Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή επέλεξε, επικαλούμενη τη χρηστή διοίκηση, να ανταποκριθεί στο αίτημα της ιδιοκτήτριας εταιρίας για απευθείας διαπραγματεύσεις ως προς τα ωφελήματα της επένδυσης. Και μάλιστα έθεσε και την ατζέντα των διαπραγματεύσεων την ώρα που η Reds περιφρονούσε επιδεικτικά την ανοικτή πρόσκληση του δήμου να υποβάλλει δημόσια δεσμευτικές προτάσεις.
Προφανώς η παράταξη της πλειοψηφίας του κ. Ζούτσου και όσοι λοιποί έσπευσαν να συμπορευτούν μαζί της φαίνεται ότι διαπιστώνουν μετάλλαξη της Reds και πλέον προσβλέπουν στην μεγαθυμία της κοινωνικής εταιρικής της ευθύνης. Ωστόσο, νωπή είναι ακόμα η ανάλγητη επιλογή της να αφαιρέσει σχεδόν 5.000.000 από τα ταμεία της πόλης, επειδή ο δήμος μερίμνησε για την ανέγερση σχολείων σε συμφωνημένο απαλλοτριωμένο χώρο της εταιρίας.
Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της εταιρίας έχουν ήδη κριθεί στη πράξη. Όχι μόνο πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν όταν ανάλογες επιστολές φιλίας και συνεργασίας έρχονταν, και μάλιστα περιείχαν και δεσμεύσεις, αλλά παρέρχονταν μόλις η Reds κατοχύρωνε προνομιακό καθεστώς αξιοποίησης της ιδιοκτησίας της με τις ευλογίες των κυβερνήσεων των δεκαετιών του 1990 και του 2000.
Τα τετελεσμένα του παρελθόντος δεν αντιμετωπίζονται με πνεύμα ηττοπάθειας και εγκλωβισμό  στις επενδυτικές επιδιώξεις της εταιρίας. Επιτάσσουν η μάχη για το κτήμα Καμπά να συνεχιστεί δημόσια και θεσμικά. Καμία, λοιπόν, απευθείας διαπραγμάτευση με την εταιρία. Διάλογος μόνο με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα συμφέροντα της πόλης πρέπει να διασφαλιστούν με νόμο που θα εμπεριέχει προαπαιτούμενα και εμπροσθοβαρείς ρήτρες,
Ειδικότερα, η πρόταση που κατέθεσαν ο επικεφαλής της παράταξης, Τάσος Μπουντουβάς και η δημοτική σύμβουλος, Μίλια Κόπτη, προέβλεπε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και με τη συνδρομή του μελετητικού γραφείου που είχε αναλάβει αρχικά την υπόθεση, να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος με στόχο:
-       να εκφραστεί η ομόφωνη απόφαση του δήμου και να διερευνηθεί νομικά η δυνατότητα αποτροπής της ανέγερσης του εμπορικού κέντρου, δεδομένου ότι υφίστανται καίρια νομικά ζητήματα που θα ανακύπτουν σε κάθε στάδιο της κατασκευής του,
-       σε αντίθετη περίπτωση, να κατοχυρωθούν νομοθετικά όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα ελαχιστοποιούν, με εμπροσθοβαρείς ρήτρες, την περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση της περιοχής, καθώς και τη ζημία που πρόκειται να υποστεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης, και
-       να ξεκινήσει ανοικτή διαβούλευση με τους πολίτες.
Η μάχη για το κτήμα Καμπά πρέπει να συνεχιστεί δημόσια και θεσμικά.


Παλλήνη, Φεβρουάριος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου