Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Διεθνής εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού




Αύξηση στα τιμολόγια νερού κατά 90% είχε φέρει η ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης και των υδατικών πόρων, που είχε επιβάλει το 1984 ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος τότε ασκούσε καθήκοντα δημάρχου στο Παρίσι. Η σύμβαση ήταν 25ετής, αλλά τα προβλήματα ήταν τόσο πολλά ώστε από το 2001 η δημοτική αρχή ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την ακύρωσή της.

Χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις για να περάσει στα τέλη του 2008 ολόκληρο το σύστημα ύδρευσης στον δήμο. Η λειτουργία της δημοτικής εταιρείας Eau de Paris άλλαξε την εικόνα, κατοχυρώνοντας τη διαφάνεια και τη δημόσια ενημέρωση, κυρίως όμως τη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης. Τα οικονομικά αποτελέσματα ξεπέρασαν τους προγραμματισμούς, με την εξοικονόμηση 35 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε πτώση 20% σε σχέση με τα δεδομένα της περιόδου εκμετάλλευσης του δικτύου από ιδιώτες. Τα τιμολόγια μειώθηκαν κατά 8% και θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ώς το 2014.

Την εμπειρία από το Παρίσι θα παρουσιάσει η Αν Λε Στρατ, αντιδήμαρχος του Παρισιού και πρόεδρος της Eau de Paris, σε εκδήλωση που οργανώνει το Ιδρυμα «Νίκος Πουλαντζάς» και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7 μ.μ. στο ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 18). Η ίδια, μαζί με τον Οσμάν Οζγκιουβέν, δήμαρχο της τουρκικής πόλης Δικελί, θα είναι οι ομιλητές στην εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Συνδιοργανωτής είναι η κίνηση πολιτών «SOSτε Το Νερό».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου