Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Αλλαγή στον τρόπο διαχείρησης των απορριμμάτων-Ένα «ταξικό στοίχημα» που μας αφορά άμεσα!


Γράφει:
Μίλια Κόπτη
Δημοτική σύμβουλος ‘’ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ’’

Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια τα τεράστια κέρδη από ένα πεπαλαιωμένο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών, λυμαίνονταν ασύστολα γνωστές εταιρείες συμφερόντων Μπόμπολα, Λάτση και Σία.
Η πολιτεία ταυτιζόμενη πλήρως με αυτά τα συμφέροντα, καταδίκασε τους πολίτες να ζουν σε συνθήκες τριτοκοσμικές , ολόκληρες περιοχές όπως η Φυλή να έχουν από καιρό πεθάνει και το περιβάλλον να επιβαρύνεται δραματικά…
Η Περιφέρεια Αττικής, εδώ και ένα χρόνο, ξεκίνησε μια μάχη για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των σκουπιδιών, με διαλογή στη πηγή και σημαντική μείωση όγκου απορριμμάτων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κόστους για τους Δήμους και τους δημότες, τη προστασία του περιβάλλοντος και της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Είναι μια προσπάθεια με σαφώς ταξικό πρόσημο, μιας και αφορά στην πάλη με τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και στη τσέπη και στην υγεία του πολίτη. Αναμενόμενη ως εκ τούτου και η τεράστια αντίδραση που υπάρχει από αυτούς που χρόνια τα «τρώγανε» και από τις πολιτικές που τους εξυπηρετούν.
Μετά από διαβούλευση και επιστημονική μελέτη, η Περιφέρεια προτείνει μεθόδους σύγχρονους και δοκιμασμένους σε όλες τις προηγμένες πόλεις και χώρες. Απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία των ΣΜΑ [σημείων μεταφόρτωσης] ,παράλληλα με τα πράσινα σημεία, σε κάθε Δήμο.
Τα ΣΜΑ, για λόγους λειτουργικότητας, πρέπει να στηθούν , όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, σε κεντροβαρή θέση μέσα στον οικιστικό ιστό  και υποχρεωτικά εντός ΒΙΟ.ΠΑ . Ο τρόπος εξάλλου που στήνονται και λειτουργούν δεν δημιουργεί κανενός είδους όχληση.
Σε αυτή την προσπάθεια οι Δήμοι, οι παρατάξεις και ο καθένας από εμάς οφείλουν να είναι ουσιαστικοί αρωγοί. Όλες οι  δημοτικές αρχές είναι απαραίτητο να ενημερώσουν διεξοδικά τους δημότες, ώστε να κατανοήσουν πλήρως το θέμα και να συμβάλλουν ουσιαστικά με τη στάση και την πρακτική τους. Η παράταξη μας εδώ και ένα χρόνο ζητά από τη δική μας δημοτική αρχή να το κάνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ξεκινάμε λοιπόν εμείς την προσπάθεια, διοργανώνοντας Ημερίδα για το θέμα  την Τετάρτη 25 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο  Δημαρχείο (Ιθάκης 12 Γέρακας).
Στέλνουμε το μήνυμα, ότι ως άτομα, αλλά και ως πολιτικά όντα  πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε τα σύνδρομα του ‘’ όχι σε όλα’’ και ‘’μακριά από μας και όπου νάνε’’ , τις ιδεοληψίες, τους λαϊκισμούς και τις μικροπολιτικές πρακτικές και να συμβάλουμε ουσιαστικά σε ότι αφορά το συμφέρον μας και τη ζωή μας. Αλλιώς το σύστημα και τα γνωστά συμφέροντα θα μας καταπιούν και πάλι.  Είναι σίγουρο ότι αν δεν αλλάξουμε εμείς  νοοτροπίες, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτό τον τόπο…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου