Η αιθαλομίχλη κάλυψε το βράδυ της Κυριακής το Λεκανοπέδιο της Αττικής πιο νωρίς σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Η εμφάνισή της φέτος, για τρίτη χρονιά, είναι αποτέλεσμα της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Το ακριβό πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την κατάρρευση μισθών και εισοδημάτων, οδήγησε σε βίαιη αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης και σε στροφή των πολιτών στην καύση βιομάζας.
Το τραγικό, όμως, είναι πως ούτε φέτος έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας από τα αιωρούμενα σωματίδια, βασικό συστατικό της αιθαλομίχλης. Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από τα ημερήσια δελτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΥΠΕΚΑ, έχει καταρρεύσει ακόμη και το ανεπαρκές δίκτυο καταγραφής των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων.
Σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 την Κυριακή, στην Αριστοτέλους, στο κέντρο της Αθήνας, μετρήθηκαν στα 44 μικρογραμμάρια και στην Αγία Παρασκευή στα 19 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, η οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο. Ανατρέχοντας στα δελτία από την αρχή του μήνα, δίδονται κατά κανόνα τιμές από τρεις σταθμούς (προστίθεται η Λυκόβρυση), ενώ πέρυσι οι σταθμοί ήταν έξι (Πειραιάς, Θρακομακεδόνες, Μαρούσι)...

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ