Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Παρέμβαση Παλλήνης:Η Θέση μας για την υπόθεση Καμπά

 
 
ΟΧΙ  Mall στο Κτήμα Καμπά
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 
§  Το Εμπορικό Κέντρο (Mall) που σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία REDS του ομίλου Μπόμπολα, στο Κτήμα Καμπά, θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.
Η επιφάνεια των εμπορικών χώρων θα είναι 90.000 τμ, δηλαδή 2 φορές μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι!

§  Για να είναι βιώσιμο ως Εμπορικό Κέντρο, οι επισκέπτες / καταναλωτές θα έρχονται από όλη την Αττική
Σύμφωνα με τη μελέτη, απευθύνεται σε 3.200.000 κατοίκους.

§  Η εκτιμώμενη κυκλοφορία σύμφωνα με την μελέτη της ίδιας της εταιρείας θα ξεπερνά τα 31.000 αυτοκίνητα ημερησίως.
Φαντάζεστε τις εισόδους της Κάντζας, τη Λεωφόρο Σπάτων, την οδό Λεονταρίου, όλους τους παράδρομους της περιοχής,  με ουρά αυτοκινήτων και σταθμευμένα αυτοκίνητα από άκρη σε άκρη; Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας; Και το Σαββατοκύριακο να πολλαπλασιάζονται;

§  Τα εμπορικά καταστήματα Παλλήνης- Γέρακα, Παιανίας - Γλυκών Νερών, Αγίας Παρασκευής,  θα είναι τα πρώτα που θα πληγούν!
Η κρίση δεν δημιουργεί νέους καταναλωτές. Το Mall με τις δυνατότητες διαφήμισης που διαθέτει  θα τραβήξει κι  αυτούς τους λίγους που συντηρούν τα τοπικά καταστήματα και θρέφουν οικογένειες.

§  Στα Σπάτα, μόνο 5 χλμ από το Κτήμα Καμπά, λειτουργούν δύο εμπορικά κέντρα, το ένα από αυτά της REDS, τα οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάνουν τα 74.000 τ.μ. εμπορικών χώρων και επιπλέον υπάρχει και λειτουργεί το εμπορικό κέντρο του αεροδρομίου.
Χρειαζόμαστε ακόμη ένα μεγαλύτερο στην Παλλήνη;

§  Δίπλα στο προτεινόμενο Mall βρίσκονται 5 σχολεία της περιοχής.
Η επίδραση που θα έχει στα παιδιά θα είναι άμεση. Ο θόρυβος, η ρύπανση και κατά την κατασκευή και μετά με τη λειτουργία του και πάνω απ όλα ο πειρασμός της βόλτας, η πίεση για αγορές στις οικογένειες που τα φέρνουν δύσκολα, τα πρότυπα καταναλωτισμού και διασκέδασης κονσέρβας που θα καλλιεργήσει, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους και την ψυχή τους.

Υπάρχει κανείς σήμερα που ειλικρινά να υποστηρίζει ότι η δημιουργία Mall είναι λύση σε κατεύθυνση παραγωγικής ανάπτυξης; ή το  αντίθετο, η οικονομική αντίληψη που στηρίζει τη λειτουργία τους, ωθεί τον κόσμο σε υπερκατανάλωση και υπερδανεισμό, με τις καταστροφικές συνέπειες που όλοι σήμερα βιώνουμε! Άλλωστε είναι γεγονός ότι παγκόσμια αναθεωρούνται πλέον πρότυπα οικονομικής ανάπτυξης που θεοποιούν την ελευθερία της αγοράς, ενώ η κατασκευή γιγαντιαίων εμπορικών κέντρων κατά μήκος των οδικών αξόνων διαλύει τη συνοχή της Πόλης και αποξενώνει τους κατοίκους.

Κέντρο της πόλης γίνεται το Mall. Χωροτάκτης, με τη συνδρομή των Κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας, γίνεται ο ιδιώτης και το κέρδος του και όχι η Κοινωνία και οι ανάγκες της.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ
·      στην κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου στο Κτήμα Καμπά,
·      στην τσιμεντοποίηση άλλης μίας ελεύθερης έκτασης,
·      στο κυκλοφοριακό χάος που θα προξενήσει,
·      στην ατμοσφαιρική μόλυνση που θα δημιουργηθεί,
·      στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

·      στην καταστροφή της τοπικής αγοράς της ευρύτερης περιοχής

ΛΕΜΕ ΝΑΙ

·        Σε ανάπτυξη συμβατή με την ιστορία του χώρου, φιλική προς τους κατοίκους, εναλλακτική, πρωτοποριακή.

Καλούμε τους κατοίκους και τους φορείς της Πόλης σε συστράτευση για την αποτροπή κατασκευής του Mall και  τη Δημοτική Αρχή να υποστηρίξει έμπρακτα την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλούμε τέλος, την ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, πολιτική και νομική, στην κατεύθυνση ανάκλησης και αναθεώρησης της εγκριτικής απόφασης για δημιουργία της Περιοχής  Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΔΠ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εμπορικού Κέντρου και μέσω του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου να επανεξετάσει τις χρήσεις γης που προβλέπονται στην περιοχή.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ...

1904: Κατασκευάζεται από Γάλλους ειδικούς αρχιτέκτονες και λειτουργεί έως το 2000 το εργοστάσιο οινοποίησης Καμπά παράγοντας περίφημα κρασιά, με διακριτή ονομασία, διεθνή βραβεία και σημαντικές εξαγωγές

1997: Οι μετοχές της ΚΑΜΠΑΣ ΑΕ αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές και μέσω χρηματιστηρίου από τεχνικές εταιρείες (σήμερα ανήκουν στην REDS AE Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ), μετά από εξασφάλιση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της αλλαγής των χρήσεων γης.

1998-1999: Τροποποιείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), κατόπιν αγαστής συνεργασίας Οργανισμού Αθήνας και Δημοτικής Αρχής Παλλήνης και παρά την αντίθεση των κατοίκων γίνεται «ένταξη του κτήματος ΚΑΜΠΑ με… χρήση πολεοδομικού κέντρου…».

2000-2002: Το Νομαρχιακό Συμβούλιο λέει ΟΧΙ στο νέο ΓΠΣ, κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και δικαιώνεται. Κύριο επιχείρημα η ύπαρξη των ιστορικών αμπελώνων και η σημασία τους για την διαμόρφωση της παραγωγής, η προστασία και ιστορικότητα του τοπίου. Η εταιρεία εκδικητικά προχωρά στη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου και στην καταστροφή των αμπελώνων εναποθέτοντας μπάζα της Αττικής οδού.

2003: Με το Νόμο για τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Μεσογείων και παρά την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, που ζητούσε με προσφυγή στο ΣτΕ τη διατήρηση του αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής,  χαρακτηρίζεται το κτήμα ως Κ1 ζώνη, δηλ. γραφεία, επιχειρήσεις προηγμένης τεχνολογίας χωρίς όμως τις χρήσεις εμπορίου και εστίασης που ενδιέφεραν την εταιρεία.

2004: Το εργοστάσιο Καμπά κηρύσσεται διατηρητέο με ζώνη προστασίας 23,5 στρέμματα. Οι αποθήκες Καμπά γίνονται Κέντρα Πολιτισμού. Απομακρύνονται τα μπάζα από τους αμπελώνες αλλά η καταστροφή έχει ήδη συντελεστεί. 

2007: Η εταιρεία Reds επανέρχεται με πρόταση για κατασκευή Εμπορικού Κέντρου μέσα από άλλη διαδικασία την ΠΟΑΔΠ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων)!!!!!!

2009: Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης κατά πλειοψηφία και παρά την οργισμένη αντίθεση των κατοίκων και 14 συλλόγων, δίνει και πάλι το πράσινο φως για την κατασκευή του Mall και διευκολύνει τη θετική γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

2011: Εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) η ΠΟΑΔΠ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η Δημοτική Αρχή του ενιαίου πλέον Δήμου Παλλήνης δεν αντιδρά, δεν ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία,  ούτε προσφεύγει φυσικά στο ΣτΕ κατά του Π.Δ.

2015: Η μελέτη πολεοδόμησης έρχεται στο Δήμο για γνωμοδότηση, χωρίς εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και απορρίπτεται από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης.

Η Δημοτική μας Παράταξη, τόσο στο πρόγραμμά της, όσο και με παρεμβάσεις δημόσια και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δια των Δημοτικών Συμβούλων Απόστολου Βολιώτη και Μίλιας Κόπτη, έχει ταχθεί ενάντια στην κατασκευή του Μall.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Πόλης, με κείμενα και συγκεντρώσεις, αλλά και στην Επιτροπή Διαβούλευση του Δήμου, εκφράζουν συνολικά την αντίθεσή τους.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία REDS από την πλευρά της, οδηγεί το Δήμο Παλλήνης σε οικονομικό μαρασμό με την απαίτηση, μέσω δικαστικών αποφάσεων, 4,6 εκατ. ευρώ για παλαιότερη πολεοδομική διαφορά, και ταυτόχρονα απειλεί με νομικές κυρώσεις όσους Δημοτικούς Συμβούλους απορρίψουν την πολεοδομική μελέτη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από παλινωδίες και παρά τις αλληλοαναιρούμενες απόψεις που κατά καιρούς εκφράστηκαν, με απόφασή του (28/4/15), απορρίπτει στο σύνολό της την πολεοδομική μελέτη και αμφισβητεί τη νομιμότητα του ΠΔ για την χωροθέτηση της ΠΟΑΠΔ και την έγκριση της ΣΜΠΕ για το Mall.

Επειδή όπως έχει ήδη δείξει η ιστορία ο αγώνας μας δεν τελειώνει με μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και η υπόθεση του κτήματος Καμπά δεν υπερασπίζεται αν δεν γίνει γνώση και απόφαση της πλειοψηφίας των κατοίκων.

 
Η Δημοτική παράταξη Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο
σας καλεί σε ενημερωτική συγκέντρωση
 
Την ΤΡΙΤΗ 19 Μαΐου 2015, 7:00 μ.μ.
στο 3ο Δημοτικό Σχολείο -  Πάρκο Κάντζας

 
 

 

 

 ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ, ΗΠΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου