Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για την αποχέτευση στον Δήμο Παλλήνης - Επιτέλους λύση… Πάμε Ψυττάλεια

Ποιες περιοχές πρόκειται να αποχετευτούν μέχρι το 2019
Κάντζα  -  Άγιος Νικόλαος – Εργατικές πάνε … αεροδρόμιο

Ευτυχώς δεν θα χρειαστούν άλλες «γενεές… δεκατέσσερις» προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο λύτρωσης της Πόλης από το μαρτύριο των ακαθάρτων. Η κυβέρνηση λύνει οριστικά και αμετάκλητα τον γόρδιο δεσμό της διαχείρισης των αστικών λυμάτων στον Δήμο Παλλήνης και συνολικά στα Μεσόγεια. Χρειαζόταν, πρωτίστως, κυβερνητική βούληση, αλλά και ενιαίος σχεδιασμός προκειμένου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχέτευση της Πόλης.
Η δρομολογούμενη λύση παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση ενημέρωσης και διαλόγου που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη της Πόλης «Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο» την Δευτέρα, 4/7/2016, στο Οινοποιείο Πέτρου. Δεκάδες πολίτες έδωσαν … ντάλα καλοκαίρι το παρόν για να πληροφορηθούν από «πρώτο χέρι» τα ευχάριστα νέα από τους καθ΄ ύλην αρμοδίους κ.κ. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, Μέλος του Συντονιστικού Κυβερνητικού Οργάνου Προώθησης Μεγάλων Έργων, και Κώστα Βουγιουκλάκη, Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων της ΕΥΔΑΠ.
Η πρωτοβουλία, όπως επεσήμαναν στο σύντομο χαιρετισμό τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Αναστάσιος Μπουντουβάς και Μήλια Κόπτη, ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των Πολιτών, ώστε να είναι ενήμεροι και σε εγρήγορση για τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ταυτόχρονα υπενθύμισαν τις παρεμβάσεις της παράταξης και άλλων κινηματικών φορέων της Πόλης τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις ως προς τον τελικό αποδέκτη των λυμάτων.
Στην ομιλία του ο κ. Θ. Γκοτσόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αναβλητικότητα επί σειρά δεκαετιών που επεδείκνυαν οι κυβερνήσεις αντικατοπτρίζει τις παθογένειες του παλαιού πολιτικού συστήματος να συγκρουστεί με τοπικά συμφέροντα προς όφελος της ποιότητας της ζωής των Πολιτών. Σχέδια επί σχεδίων, τόνισε, εκπονούνταν, ψηφοθηρικές υποσχέσεις δίνονταν διαρκώς, αλλά οριστικές αποφάσεις ουδέποτε υπήρξαν. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί στο πρόγραμμά της, προχώρησε με διάλογο, αλλά και αποφασιστικότητα στην οριστική επίλυση του προβλήματος με ενιαίο και συνολικό σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Πλέον κάθε Δήμος ή συστάδα Δήμων θα αποχετεύονται σε χωριστά και ήδη χωροθετημένα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Το μεγαλύτερο τμήμα της Παλλήνης θα συνδεθεί με το ΚΕΛ της Ψυττάλειας, ενώ οι Πολεοδομικές Ενότητες Λεονταρίου, Αγ. Νικολάου και Κάντζας θα αποχετευτούν στο ΚΕΛ Αεροδρομίου.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, κ. Κ. Βουγιουκλάκης, παρουσίασε τις περιοχές της Παλλήνης (βλέπε Χάρτη) που πρόκειται να αποχετευτούν και οι οποίες, ανά Δημοτική Ενότητα, είναι οι εξής:
Γέρακας: Πολεοδομικές Ενότητες:  Μπαλάνας, Κέντρου και Σταυρού
Ανθούσα: Πολεοδομική Ενότητα Ανθούσας - εντός σχεδίου
Παλλήνη: Πολεοδομικές Ενότητες  Άνω Μπαλάνας, Κέντρου Παλλήνης, Βακαλόπουλου, Άνω Βακαλόπουλου, Παπαχωράφι,  Μαρίζας, Νέας Παλλήνης, Ασυρμάτου, Αγίου Αθανασίου – Λόφου Παλλήνης, Κάτω Χαρβάτι, Πολεοδομικού Κέντρου ,Οικοδομικός Συνεταιρισμός Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΣΔΥ), Λόφος Λεβίδη.
Ο κ. Κ. Βουγιουκλάκης, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων των  παρισταμένων, διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι η δημοπράτηση του έργου προβλέπεται να γίνει στα τέλη του 2016 με αρχές του 2017, ενώ κάθε νέα περιοχή που εντάσσεται στο σχέδιο Πόλης θα συνδέεται με τη σειρά της στον κεντρικό αποδέκτη λυμάτων, Προσδιόρισε περίπου στα 600 με 650 ευρώ το εφάπαξ κόστος σύνδεσης ανά ακίνητο (και όχι ανά διαμέρισμα) με το εσωτερικό δίκτυο, η κατασκευή του οποίου ανήκει στην ευθύνη του Δήμου. Μάλιστα, όπως σημείωσε το έργο κατασκευής του εσωτερικού δικτύου μπορεί να ξεκινήσει παράλληλα, προκειμένου να συντμηθεί ο χρόνος που θα «κουμπώσει» με τον κεντρικό αποδέκτη λυμάτων, δεδομένου ότι έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη και είναι προσδιορισμένα τα υψόμετρα.
Το συνολικό κόστος του έργου του κεντρικού αποδέκτη ανέρχεται σε 10.500.000 € (με τον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει εκτός από τον κεντρικό αγωγό και την κατασκευή έξι αντλιοστασίων (βλέπε Σχέδιο) με αντλίες και αναδευτήρες, σύγχρονα συστήματα απόσμησης και θυροφράγματα απομόνωσης θαλάμων. Ο κεντρικός αγωγός θα καταλήγει με φυσική ροή σε μεγαλύτερο υφιστάμενο  αγωγό της ΕΥΔΑΠ  στη διασταύρωση των οδών Παπανικολή και Κ. Παλαμά και μέσω του Παρακηφίσιου Συλλεκτήρα, θα κατευθύνεται  προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Δείτε  την παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ