Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Μία απάντηση, με αφορμή δημοσιεύματος για τη κινητοποίηση στο Λόφο Κεραίας

Πριν από λίγες ημέρες, η τοπική εφημερίδα ''Η Φωνή του Γέρακα'' δημοσίευσε σχόλιο του κ.Β.Δημητριάδη με το οποίο σχολιαζόταν η συγκεκριμένη εκδήλωση.
Δημοσιεύουμε απάντηση του Κ.Λάμπρου εκ μέρους της επιτροπής Πρωτοβουλίας

Η επιτροπή πρωτοβουλίας για την προστασία του Λόφου της Κεραίας, κυκλοφόρησε ένα κείμενο για την συλλογή υπογραφών δημοτών και φορέων καλώντας σε κινητοποιήσεις για την προστασία της. Η δράση της επιτροπής, που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους, έχει τις ρίζες της από την πρώτη συγκέντρωση το 1997.

Για την ιστορία παραθέτουμε την δράση της με στοιχεία.
1997. Εγκατάσταση γιγαντιαίων πιάτων από την ΕΡΤ για την FILNET. Κατασκευή βάσεων από μπετόν χωρίς άδεια οικοδομής. Άμεση αντίδραση των κατοίκων μεγάλη συγκέντρωση και παρεμπόδιση των σχεδίων για την παράνομη εγκατάσταση. Έγινε συλλογή υπογραφών και συστάθηκε επιτροπή πρωτοβουλίας για την προστασία του χώρου από πάσης φύσεως κινδύνους.(Υπάρχει όλο το υλικό εκείνης της περιόδου). 
1998. Παρέμβαση της επιτροπής στον Γενικό Διευθυντή  τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ στα γραφεία της ΕΡΤ  Λ. Μεσογείων 432 με υπόμνημα για τις διαθέσεις των κατοίκων.
2000. Παρέμβαση της επιτροπής στο  Δ.Σ. του Δήμου μας ώστε να ληφθεί ομόφωνη απόφαση για διεκδίκηση αποφασιστικά του χώρου. Παρότι το Δ.Σ, έλαβε ομόφωνη απόφαση δεν προωθήθηκε στην πράξη τίποτα και μείναμε στα λόγια.
2001. Κίνηση της ΕΡΤ να εγκαταστήσει στον υπάρχοντα ιστό της κεραίας και έως τα 70,00 μ. νέους αναμεταδότες εμποδίζονται από τους κατοίκους με άμεσες ενέργειες. Συγκέντρωση στον χώρο και παρεμβάσεις διαμαρτυρίας σε όλους τους φορείς.
2001. Παρέμβαση της επιτροπής στο  Συντονιστικό όλων των συλλόγων του Γέρακα και λήψη απόφασης για την διεκδίκηση του χώρου για τον Δήμο μας. Συγκέντρωση στην είσοδο του λόφου από 250 κατοίκους και συζήτηση και για άλλα θέματα που απασχολούσαν  τότε τους κατοίκους.
2002. Οριστική παύση λειτουργίας του φωτεινού σηματοδότη του ιστού της κεραίας που προστατεύει τον χώρο για την εναέρια κυκλοφορία. Καταγγελία από την επιτροπή στη ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας),άμεση αντίδραση των υπηρεσιών της ΥΠΑ και έγγραφη παρέμβαση προς την ΕΡΤ.
2003. Υπεργολάβος της ΕΡΤ κα Ράπτη, πολιτικός μηχανικός, παρουσιάζεται στον χώρο της κεραίας προκειμένου να κατασκευάσει εγκαταστάσεις για την τοποθέτηση αδέσποτων σκύλων της περιοχής της Αττικής,  ενόψει ολυμπιακών αγώνων.    Η επιτροπή ενεργοποιήθηκε άμεσα και με την φυσική της παρουσία των κατοίκων εμποδίστηκαν τα παραπάνω παράνομα (χωρίς άδεια οικοδομής) σχέδια.
2004. Μετά τις καταγγελίες μας στην ΥΠΑ για την σηματοδότηση του ιστού, αποφάσισε η ΕΡΤ να μειώσει το ύψος του ιστού στα 70,00 μ. και να εγκαταστήσει αναμεταδότες. Όλα αυτά όμως αυθαίρετα. Καλέσαμε την αστυνομία του Α.Τ. Γέρακα η οποία τους υποχρέωσε να εκδώσουν οικοδομική άδεια, ως όφειλαν, για τα παραπάνω έργα. Ενημερώσαμε για τις παρεμβάσεις μας τόσο το Δ.Σ. του Δήμου μας όσο και τους φορείς της πόλης, ακόμη την Αρχαιολογία και το Πολυτεχνείο. Κατά την κατεδάφιση του ιστού φροντίσαμε να είμαστε παρόντες αφού οι υπεύθυνοι επιβλέποντες μηχανικοί της ΕΡΤ μας τίμησαν με την απουσία τους και έτσι αντί να μειωθεί ο ιστός στα 70,00 μ. έγινε πιθανόν θαύμα και έπεσε ολόκληρος. Για το αποτέλεσμα αυτό ειδοποιήθηκε ο Δήμος και παραβρέθηκε  εκ μέρους του, δημοτικός σύμβουλος, για να διαπίστωση το συμβάν.
2005. Μετά και από αυτό το γεγονός και λόγω της μη ύπαρξης του ουσιαστικού σκοπού της απαλλοτρίωσης του χώρου προτείναμε εκ νέου στο Δ.Σ. του Δήμου μας να πάρει απόφαση άμεσης διεκδίκησης  αφού υπήρχαν πληροφορίες από στελέχη της ΕΡΤ ότι μπορεί να βρεθεί πολιτική λύση και να γίνει ανταλλαγή του χώρου με άλλον αφού αυτόν δε ν μπορούσε να τον χρησιμοποίηση πλέον από τις αντιδράσεις των κατοίκων.
2006. Η μέριμνα των κατοίκων και της επιτροπής εκτός από τα προαναφερθέντα συνίσταται και στην προστασία του χώρου από πυρκαγιές (έχουν κατασβησθεί 3 πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια από μέλη της επιτροπής και άλλους δημότες), στο να παρεμβαίνει κάθε χρόνο στην ΕΡΤ για τον καθαρισμό των αγριόχορτων για τον αποκλεισμό των κινδύνων πυρκαγιάς. Φέτος λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ τον καθαρισμό του πιο επικίνδυνου σημείου το καθάρισαν οι κάτοικοι Ο χώρος έχει απόκτηση τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους, έχει έντονη επισκεψιμότητα, έχει ιδιαίτερες λειτουργίες και όσο δασώνει γίνεται όλο και πιο ελκυστικός και αναγκαίος για τον Δήμο μας.
 Επί πλέον έχουν γίνει και οι παρακάτω ενέργειες με πρωτοβουλίες και άλλων δημοτών και φορέων.
2008.Επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιου Λεβέντη . προς τον αρμόδιο υπουργό και απάντηση από τον κ.Ρουσόπουλο.
2009. Επερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Παντελή Οικονόμου προς τον αρμόδιο υπουργό και απάντηση από τον κ.Ρουσόπουλο.
Τον τελευταίο καιρό όμως ακούγονται διάφορα.
Όπως, ότι  ο χώρος προορίζεται για στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών. Το ενδιαφέρον και η ανησυχία των κατοίκων ήταν σοβαρό και άμεσο με αποτέλεσμα όσοι σκέφτηκαν  κάτι τέτοιο να μην το προχωρήσουν.
Επίσκεψη του νέου τεχνικού διευθυντή της ΕΡΤ και επανειλημμένες επισκέψεις τεχνικών στελεχών,  μας έβαλε σε νέες σοβαρές ανησυχίες. Ο νέος διευθυντής μας ενημέρωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ  (Υπουργείο Οικονομικών) τους ζήτησε προτάσεις αξιοποίησης της περιουσίας της ΕΡΤ.  Άρα και ο χώρος της κεραίας πάει προς αξιοποίηση.
Το μαύρο κλείσιμο της ΕΡΤ έφερε και μαύρο στις σκέψεις μας για τον χώρο. Αυτό ελέγξαμε και διαπιστώσαμε ότι ο χώρος είναι στον κατάλογο προς αξιοποίηση.
Να σηκώσουμε τα χέρια ; Να δεχθούμε το μοιραίο; Να μην προσπαθήσουμε; Τι έγκλημα κάνουμε; Μία προσπάθεια ξεκινήσαμε.
Προσπάθεια ενημέρωσης, με πρώτη, να απευθυνθούμε σε όλους τους φορείς .Αρχίσαμε με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων συνεχίσαμε με το διαδίκτυο  στις λαϊκές αγορές στις γειτονιές με συλλογή υπογραφών και άλλες ενέργειες.
Λίγα;  Ναι. Μπορούν να γίνουν περισσότερα.
Αναρτήσαμε στο διαδίκτυο το κάλεσμα μιας συγκέντρωσης στον χώρο (δεν χρειάζεται να πω εάν ήταν 25 η 200 κάτοικοι. Οι υπογραφές που κατατέθηκαν στο Δ.Σ. του Δήμου από τους παρόντες και οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο μιλούν μονά τους.
Όμως ποιός είναι ο ουσιαστικός στόχος της πρωτοβουλίας; Το σημειώνουμε στο κάλεσμα .Να κατατεθεί πρόταση στο Δ.Σ. του Δήμου ώστε να ληφθεί απόφαση να γίνουν ενέργειες για να χαρακτηριστεί ο χώρος Δάσος η Δασική έκταση για να προστατευτεί από πολλαπλούς κινδύνους και κυρίως της αξιοποίησης του.
Όσον αφορά την απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου ΠΗΓΗ. Επειδή υπήρξα μέλος του συλλόγου και ακόμα συνδρομητής της φωνής του Γέρακα και επειδή δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ ένα κείμενο μου και επειδή σέβομαι τις συλλογικές δράσεις θα ήθελα να εκθέσω τις απόψεις της επιτροπής πρωτοβουλίας ενώπιον του Δ.Σ .του συλλόγου και να αρθεί η παρεξήγηση , γιατί για παρεξήγηση πρόκειται, γιατί θέλουμε τον σύλλογο κοντά μας ,δίπλα μας ,και μπροστά σε αυτόν τον αγώνα όπως έχει γίνει στο παρελθόν χωρίς αποκλεισμούς και ιδιοτέλειες , γιατί πρέπει να βρούμε αυτά που μας ενώνουν  και όχι αυτά που μας χωρίζουν . Η ΚΕΡΑΙΑ ΕΝΩΝΕΙ!!!
Περιμένουμε πρόσκληση. Είναι αίτημα μας.

  Για την Επιτροπή πρωτοβουλίας                                                 
Λάμπρου Κωνσταντίνος
                                                                

.  

  

 

.

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου