Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης:Η Δημοτική αρχή Παλλήνης περί άλλα τυρβάζει...

Γράφει:
Απόστολος Βολιώτης
Μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Παράταξης
''Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο''

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου,  στο προσωπικό μου e-mail, εστάλη από το Δήμο Παλλήνης μία πρόσκληση  με την οποία ο δήμαρχος Παλλήνης καλούσε σε  συζήτηση-διαβούλευση  με θέμα την  Κοινωνική Αλληλεγγύη,η οποία επροσδιορίζετο να πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη  27/11/13 στην αίθουσα του Δ.Σ  στο Δημαρχείο.Το πρώτο  ερώτημα που γεννήθηκε στο μυαλό μου ήταν σε ποιούς άραγε απευθυνόταν αυτό το κάλεσμα.Δεδομένου ότι  είμαι μέλος της επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου,εκπροσωπώντας το Σύλλογο Γονέων του 2ου Λυκείου Γέρακα,αρχικά υπέθεσα  ότι θα αφορούσε τα μέλη της ως άνω επιτροπής .Διαβάζοντας ξανά το κάλεσμα, μπερδεύτηκα ακόμη περισσότερο, διότι ενώ  στο κείμενο δέσποζε η λέξη  ΄΄διαβούλευση΄΄ δε  γινόταν σαφές ποιά θα ήταν η σύνθεση των προς διαβούλευση προσώπων.Οταν μάλιστα είδα το κάλεσμα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο,υπέθεσα ότι μάλλον θα απευθυνόταν σε όλους τους δημότες.
Την ίδια απορία απ΄ότι απεδείχθη,είχαν και άλλα άτομα με τα οποία επικοινώνησα.
Τελικά,η απορία μας λύθηκε επιτόπου την συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία ο κ.δήμαρχος  μπροστά σε  25-30 άτομα,εκπροσώπους διαφόρων φορέων του Δήμου Παλλήνης,παρουσίασε συνεπικουρούμενος από την αντιδήμαρχο κ.Κουνενάκη και δύο δημοτικούς υπαλλήλους,το έργο που επιτελεί ο Δήμος  ως κοινωνική προσφορά σε κάποιους αναξιοπαθούντες συνδημότες μας.
Δεν έχω καμία πρόθεση να υποβαθμίσω την αξία της φιλανθρωπικής πλευράς του όλου εγχειρήματος.Θεωρώ απαραίτητη, στις μέρες που βιώνουμε όλοι μας,την- έστω και σε μικρές  ποσότητες-διάθεση τροφίμων και φαρμάκων σε συμπολίτες μας που στερούνται ακόμη και τα  στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
Αυτό που πιστεύω όμως, είναι πως αυτές οι παροχές δεν  αποτελούν Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Είναι απλώς κινήσεις  συμπόνοιας και βοήθειας σε μερικούς συνανθρώπους μας, που έχουν πιάσει πάτο και ενώ είναι θεμιτές και επιβεβλημένες,αποτελούν  προσωρινή ατελή βοήθεια.
Σαφώς και  δεν υποβαθμίζω  την σημασία της λειτουργίας της αγοράς χωρίς μεσάζοντες, την οποία  θεωρώ απαραίτητη και χρήσιμη
Νομίζω όμως, πως αυτό που χρειάζεται σήμερα η χειμαζόμενη κοινωνία μας,είναι η σχεδιασμένη και συστηματική αντίσταση στην πολιτική της δικοματικής κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ  που ευθύνεται για την ανθρωπιστική κρίση.Αυτό είναι το επίδικο και το αντικείμενο δράσης των δικτύων αλληλεγγύης.Αυτό που επιβάλλεται να γίνει,είναι η λήψη απόφασης της δημοτικής αρχής να οργανώσει  την τοπική κοινωνία σε μια τέτοια προοπτική.Να καλέσει και να οργανώσει  τους Παλληνιώτες στην κάθε γειτονιά, σε συσκέψεις ,σε ομιλίες, σε διαλέξεις, σε συναντήσεις ,σε θεματικές ημερίδες,σε διαμαρτυρίες,σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ανάλογο χαρακτήρα.Να συμπαρασταθεί ενεργά στους απολυμένους,στους ανέργους με έργα και όχι με λόγια μόνο.Να προετοιμάσει τους πολίτες να προστατέψουν τα σπίτια τους από την επαπειλούμενη κατάσχεση.Να αρνηθεί να συμπράξει σε διοικητικά μέτρα που απειλούν με απόλυση ακόμη περισσότερους δημοτικούς υπαλλήλους.Μετά τους δημοτικούς αστυνόμους,τους συμβασιούχους και τους σχολικούς φύλακες η λαίλαπα των απολύσεων θα αφανίσει κι άλλους και ακόμη περισσότερους.Τότε δεν θα φτάνουν τόνοι μακαρόνια,ρύζι και πατάτες.Τότε τα φάρμακα δεν θα χρειάζονται δυστυχώς μόνο για τη γρίπη,αλλά για άλλου είδους σοβαρότερες καταστάσεις.
Χρειάζονται τώρα,πριν να είναι αργά,άλλου είδους κινήσεις και ενέργειες που θα δώσουν νόημα στην πρόσκληση δημιουργίας Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που σημαίνει δράσεις, ώστε οι δημότες να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα.Να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο. Η μία κοινωνική ομάδα να συμπαραστέκεται στην άλλη ενεργά και να απορρίπτει τον κοινωνικό αυτοματισμό.Και αυτό, έχει πολύ μεγάλη ηθική και πραγματική αξία όταν βάζει σε κίνηση ομάδες με διαφορετικά επίπεδα οικονομικής και κοινωνικής θέσης.Το πλεονέκτημα που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ότι μπορεί να λειτουργεί με δύο ρόλους.Με το ρόλο του εταίρου και συμμετέχοντα σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά προπαντός με  αυτόν  που παίρνει αποφάσεις, όπως  προβλέπεται από τα θεσμοθετημένα δικαιώματα της.
Ομως δυστυχώς, η Δημοτική αρχή της Παλλήνης και ο δήμαρχος κ.Ζούτσος, δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως αρνητικό  παράδειγμα  αναφέρουμε την απόφαση της διοίκησης του Δήμου να διατηρήσει για το 2014 τα δημοτικά τέλη στα σημερινά επίπεδα,όταν άλλοι Δήμοι αποφάσισαν τη δραστική μείωση τους, όπως ο γειτονικός μας, τα Βριλήσσια, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τα μειώσει κατά 18%.
Αποφάσεις τέτοιου φιλολαικού χαρακτήρα, εκτός από την οικονομική τους σημασία, δίνουν το στίγμα,τονώνουν το ηθικό και δημιουργούν προυποθέσεις για συμμετοχή των δημοτών σε δίκτυα αλληλεγγύης.
Κατά συνέπεια είναι αδιανόητο, ο κ. Ζούτσος  να δίνει προτεραιότητα στην κατασκευή πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεων ,τη στιγμή που αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες ουσιαστικότερες ανάγκες προς όφελος των δημοτών.Στην ίδια κατεύθυνση θα μπορούσε να προκύψει οικονομική ανακούφιση από μειώσεις στα δημοτικά τέλη,στο νερό,στα τροφεία,στα αθλητικά προγράμματα κ.λ.π.
 Πιστεύω ότι ο ρόλος του δημάρχου δεν θα έπρεπε να είναι του μαέστρου  που, με περίσσεια έπαρση, διευθύνει από το πόντιουμ  μια ορχήστρα  στην οποία συμμετέχει μόνο ο ίδιος .
Δίκτυο Αλληλεγγύης σημαίνει  συνέργειες πολλών  φορέων ταυτόχρονα, που λειτουργούν με φαντασία,με το δικό τους τρόπο,με αυτενέργεια,που μπορούν να προσεγγίζουν διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές.Μακριά από φοβικές αντιλήψεις και αφορισμούς.
Και προπαντός μακριά από πολιτικάντικες και συγκυριακές εκλογικίστικες αντιλήψεις.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε μέχρι τώρα η δημοτική αρχή το Στέκι Αλληλεγγύης Παλλήνης ,το οποίο έχει παρουσιάσει μία καταπληκτική δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Αντί να στηρίξει τις προσπάθειες του,το αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά όπως φάνηκε από τα υπονοούμενα των λεχθέντων στη σύσκεψη.
Ετσι λοιπόν,στη διαβούλευση της περασμένης Τετάρτης  στην οποία  υποτίθεται θα σχεδιάζαμε από κοινού και θα πορεύομασταν συγκροτημένα -όπως καλούσε η πρόσκληση-γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας, εκ μέρους του κ.δημάρχου και της κας.αντιδημάρχου, διαφημιστικής καμπάνιας στους εκπροσώπους φορέων του Δήμου,για τα έργα και τις ημέρες μιας λειψής και αναποτελεσματικής δράσης της δημοτικής αρχής.Στο τέλος, φύγαμε χωρίς καμία απόφαση,χωρίς κάτι καινούργιο,ουσιαστικά χωρίς τίποτα,παρεκτός μιας προτροπής να βρισκόμαστε ξανά!!!
Πήγε περίπατο για πολλοστή φορά η λειτουργία της θεσμοθετημένης και υποβαθμισμένης Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου και στη θέση της απλώς, έγινε προσπάθεια να στηθεί μια άλλη επιτροπή(;;;)με υπόσχεση εκ μέρους της κ.Κουνενάκη να λειτουργήσει μόνιμα.Προσωπικά το εύχομαι ,αλλά με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και σκοπό.Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι στις προθέσεις του κ.Ζούτσου και της ομάδας που διοικεί τον Δήμο να προχωρήσουν στη δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης .Ο στόχος τους είναι η δημιουργία μόνο της εικόνας του  Καλού Σαμαρείτη.
Οι πολίτες όμως δεν επιθυμούν αυτό,έστω κι αν δεν το φωνάζουν  δυνατά ακόμα…

 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλή παρέμβαση. Η κυβέρνηση και όσοι την στηρίζουν, αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη σαν φιλανθρωπία-ελεημοσύνη. Αυτή η πρακτική αποσκοπεί στα να ενισχύσει το αίσθημα αδυναμίας που νιώθουν όσοι υποφέρουν από την κρίση, να παγειώσει την εξάρτησή τους από αυτούς-στην περίπτωσή μας τον Δήμο- που τους προσφέρουν την ελεημοσύνη. Για εμάς αντίθετα η αλληλεγγύη πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση όλων, μέσα από την συλλογικότητα και την αξιοπρέπεια. Στην χειραφέτηση και όχι στην εξάρτηση. Είναι οργάνωση και αντίσταση. Πρέπει να στηρίζεται στο απλό "αν πέσει ένας, πέφτουμε όλοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή