Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Εξωφρενικές μεθοδεύσεις για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τη μεθόδευση για την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας και οι Σοφία Σακοράφα, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Στάθης Παναγούλης και Αφροδίτη Σταμπουλή. Αφορμή για την ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών είναι η δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη ότι οι ευρωεκλογές θα συμπέσουν με τον δεύτερο (και όχι τον πρώτο) γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που είναι σε αντίθεση με το πνεύμα του νόμου, ενώ θα κοστίσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει και παλαιότερους "τακτικούς ελιγμούς" του Γ. Μιχελάκη, όπως η παράνομη παράταση της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών έως και ενάμιση χρόνο (ώς τον Οκτώβριο του 2015), η επιχειρηθείσα τροποποίηση του εκλογικού συστήματος για τους ΟΤΑ και η αλλαγή της χωροταξικής διάρθρωσης των δήμων.
Οι βουλευτές ρωτούν:
- αν θα προχωρήσει σε ιδιαίτερη πράξη προκήρυξης, μέσω της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε αυτοτελώς είτε σε ενιαίο Π.Δ. με την προκήρυξη των ευρωεκλογών;
- αν ζήτησε γνωμοδότηση για την παράνομη στην πραγματικότητα μεθόδευσή της από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ποιο το περιεχόμενο αυτής;
- πώς δικαιολογεί η κυβέρνηση την επιλογή της να σπαταλήσει, και δη κατά τρόπο παράνομο, 50 και πλέον εκατ. ευρώ, για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές της σκοπιμότητες, τη στιγμή που επιβάλλει ανάλγητα μέτρα λιτότητας ακόμα και στα πιο αδύναμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
"Η κυβέρνηση προωθεί μια απαράδεκτη, κατά τη γνώμη μας, μεθόδευση, σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, κατά παράβαση τόσο του ίδιου του 'γράμματος' του νόμου (άρθρα 9 και 114 Ν. 3852/2010) όσο και της κοινής λογικής", τονίζουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι με βάση τον νόμο ως εκλογή των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ νοείται πάντοτε η "πρώτη Κυριακή", αφού ο δεύτερος γύρος είναι επαναληπτικός και έχει επικουρικό και δυνητικό χαρακτήρα. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι δεν επιτυγχάνεται ο περιορισμός των δαπανών καθώς θα απαιτηθεί να στηθούν κάλπες και τη δεύτερη Κυριακή σε όλη τη χώρα, ακόμη και εκεί που οι εκλογές έχουν ολοκληρωθεί από την πρώτη Κυριακή.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου