Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Δήμος Παλλήνης:Μια θλιβερή σύγκριση η ο αργός θάνατος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    
Γράφει:
Φώφη Αμίτση-Λογαρά
Μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Παράταξης
''Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο''

Μιλώντας πρόσφατα με μια φίλη για τα δημοτικά, μου διηγήθηκε μια εμπειρία ενός γνωστού της που ζει μόνιμα σε μια μικρή πόλη της Ολλανδίας.
Η πόλη τους συνδέεται με την γειτονική μεγάλη πόλη με ένα αυτοκινητόδρομο, ο οποίος χρειάζεται εκτεταμένο φωτισμό για λόγους ασφαλείας, καθώς οι κάτοικοι χρησιμοποιούν κυρίως τα ποδήλατά τους για τις καθημερινές συχνές μετακινήσεις τους προς και από την μεγάλη πόλη.
Στα πλαίσια όμως των περικοπών (έχουν κι αυτοί κρίση) η τοπική δημοτική αρχή αδυνατούσε πλέον να καλύπτει το υψηλό κόστος του φωτισμού.
Πως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα; Απλά. Ο Δήμαρχος συγκάλεσε Γενική Συνέλευση των κατοίκων. Παρουσίασε το πρόβλημα και πρότεινε λύσεις. Αυτές συζητήθηκαν και αποφάσισαν. Ο Δήμος θα συνέχιζε την ηλεκτροφώτιση του δρόμου εξασφαλίζοντας τα χρήματα από ένα κονδύλι δενδροφύτευσης μιας περιοχής, έργο το οποίο αποφασίστηκε να καλυφθεί με εθελοντική εργασία των κατοίκων , οι οποίοι δεσμεύτηκαν γι' αυτό.
Σας θυμίζει κάτι από την εμπειρία σας σαν Δημότες Παλλήνης; Καμία σχέση!
Τον Ιούνη ενημερώθηκα από ένα φίλο που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Δήμο ότι η γειτονιά μας έχει Διαβούλευση με τον Δήμαρχο κ.Ζούτσο (!). Ομολογώ πως ο ίδιος ο θεσμός μου ήταν άγνωστος, το ίδιο και στους δεκάδες γείτονες συνδημότες στους οποίους απευθύνθηκα παροτρύνοντας τους να πάμε να συζητήσουμε με τον Δήμαρχο το καυτό θέμα του κόστους της επερχόμενης αποχέτευσης.
Φευ! Φρούδες ελπίδες. Οι διαβουλεύσεις, όπως διαπιστώσαμε, δεν έχουν σκοπό τον διάλογο αλλά την προσωπική προβολή του Δημάρχου κ.Ζούτσου και του ...μεγαλεπήβολου έργου του, όπως και των ''λαμπρών'' οραμάτων του για μεγαλεπήβολα έργα που ΙΣΩΣ πραγματοποιηθούν ΚΑΠΟΤΕ όταν και ΕΑΝ βρεθούν πόροι.
Αν νομίζετε ότι υπερβάλλω από αντιπολιτευτική διάθεση, μάθετε πως η εισήγηση για το εν λόγω έργο κράτησε περίπου μία ώρα. Είχε προηγηθεί άλλη μία ώρα μονόλογος- παρουσίαση του ήδη ΠΛΟΥΣΙΟΥ έργου. Στη συνέχεια πήραμε το λόγο οι δημότες. Σε ερωτήσεις όπως "Τι θα γίνει με το λόφο της κεραίας τώρα που μπήκε στο ΤΑΙΠΕΔ " μας είπε να περιμένουμε να δούμε. Στην ερώτηση γιατί δεν έγινε τίποτε με ένα άλλο μεγαλεπήβολο έργο, πάρκο που είχε παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια, μας είπε πως δυστυχώς δεν βρέθηκαν χρήματα. Τέλος όταν η γειτονιά μας παρουσίασε πρόταση για την αντιμετώπιση του κόστους της αποχέτευσης εισπράξαμε ύβρεις ("Τέρμα οι Τζαμπατζήδες").
Ψάχνοντας λοιπόν λίγο τα πράγματα, έμαθα πως κι αυτοί οι μίζεροι νόμοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπουν κάποιους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής στα δημοτικά Κοινά, που όμως έχουν εντελώς ατονήσει με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής (ή πιο σωστά) του σημερινού Δημάρχου και του ΣΤΕΝΟΥ του περιβάλλοντος.
Ξέρω ότι κάποιοι θα σκεφτείτε πως γκρινιάζω γιατί έρχονται δημοτικές εκλογές. Πως ο δήμος μας είναι επιτυχημένος κι έχει να επιδείξει ένα λαμπρό έργο.
Είναι έτσι; Τελικά τί είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δημόσια Υπηρεσία συλλογής απορριμμάτων ή φιλανθρωπική οργάνωση που μοιράζει γαλοπούλες (για ψήφους);
Τίποτε απ'αυτά. Για μένα είναι πρώτα από όλα βασικό κύτταρο Δημοκρατίας και Συμμετοχής. Είναι θεσμός στήριξης του πολίτη. Είναι Θεσμός ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.
Στις μέρες μας βάλλεται βίαια και η Δημοκρατία και η Συμμετοχή και το  Εισόδημα και η Αξιοπρέπεια μας. Κι όποιος σε αυτή τη μάχη δεν στέκει δίπλα μας είναι μαζί τους.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή παραβιάζει συστηματικά την Δημοκρατία νεκρώνοντας τους συμμετοχικούς θεσμούς, μετατρέποντας το Δημοτικό Συμβούλιο σε τυπικό επικυρωτή των ήδη παρμένων αποφάσεων  (από το γνωστό κέντρο ), χειραγωγεί τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας με παροχές ψίχουλα και υποσχέσεις τρίμηνων προσλήψεων, ρετουσάρει το επικοινωνιακό της προφίλ στα φίλα προσκείμενα μίντια με ανώδυνες αντιμνημονιακές κορώνες, κάνει όμως γαργάρα τις απολύσεις εργαζομένων του Δήμου, και υπόσχεται με ευκολία πράγματα που γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορεί η δεν θέλει να πραγματοποιήσει.
ΟΧΙ. Δεν θέλω τέτοια Δημοτική Αρχή. Δεν θέλω να αποφασίζουν άλλοι πριν από εμένα για μένα. Δεν θέλω ελεημοσύνη, ρουσφέτια και υποσχέσεις. Και μαζί με αυτά καταχρήσεις του λιγοστού δημόσιου χρήματος που το Κράτος διαθέτει για εμένα και τις ανάγκες μου. Και κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
Θέλω να είμαι ΜΕΤΟΧΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΟΣ και ΕΛΕΓΚΤΗΣ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. Αλλά και να αγωνίζομαι μαζί με την Δημοτική Αρχή για έναν άλλο Δήμο, όχι φοροεισπράκτορα και διεκπεραιωτή της κεντρικής εξουσίας, τυφλό υπηρέτη της και όργανό της.

Για όλους αυτούς τους λόγους εγώ θεωρώ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ τη σημερινή Δημοτική Αρχή και θα την καταψηφίσω. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου