Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα της υλοποίησης των συστάσεων της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ΟΕΔΑ Φυλής και τον ΧΥΤ Γραμματικού, βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης των εκπροσώπων της Περιφερειακής Αρχής Αττικής και του ΕΔΣΝΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, 16 Απριλίου.
Από την πλευρά της νέας Περιφερειακής Αρχής παρουσιάστηκαν τα βήματα που έχουν ήδη γίνει τους πρώτους έξι μήνες στην κατεύθυνση της αλλαγής της φιλοσοφίας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Πρώτο βήμα, η Περιφέρεια Αττικής, με επιστολή της Περιφερειάρχη και προέδρου του ΕΔΣΝΑ, προς στους Δήμους της Αττικής, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση ενεργοποίησή τους στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης των αποβλήτων.
Το δεύτερο βήμα ήταν η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.
Το τρίτο είναι η συνεχής διαβούλευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, όπως σηματοδοτήθηκε από το διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής τον Φεβρουάριο, για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το τέταρτο βήμα είναι η πρόσφατη έκδοση Οδηγού Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων προκειμένου να υποστηρίξει τους Δήμους της Αττικής στο έργο τους».
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την ΟΕΔΑ Φυλής, η Περιφερειακή Αρχή δήλωσε «αποφασισμένη να ανατρέψει την κατάσταση και να θεραπεύσει την περιβαλλοντική ζημιά ώστε να μην αποτελεί πλέον η Φυλή «ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενεές που θα ζήσουν στην περιοχή», όπως υπογραμμιζόταν στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής Αναφορών. Αλλά και να μπει τέλος στο καθόλα αποτυχημένο μοντέλο της ΟΕΔΑ Φυλής ως μοναδικού χώρου διάθεσης σύμμεικτων απορριμμάτων όλης της Αττικής, που πλέον βρίσκεται σε φάση γρήγορου κορεσμού».
Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται τα πρώτα βήματα του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ιεράρχηση της αντεστραμμένης πυραμίδας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δηλ. την πρόληψη, την μείωση του όγκου, την κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση. Όπως σημειώθηκε ήδη στη διαδικασία για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ θα αποτυπωθεί το νέο μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, θα καθοριστούν οι στόχοι και θα τεθούν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους χώρους τελικής διάθεσης και τους χώρους επεξεργασίας όπως ΚΔΑΥ, ΣΜΑ κ.λπ., μέσω ουσιαστικής διαβούλευσης με τους δήμους της Αττικής, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους κατοίκους που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά στο Γραμματικό, η Περιφέρεια Αττικής, τόνισε την πρόθεσή της να λάβει σοβαρά υπόψη της τις συστάσεις της Έκθεσης της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής και επανέλαβε τη δέσμευσή της για τη μη λειτουργία ΧΥΤΑ. Υπογράμμισε επίσης ότι θα αναζητήσει με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο τις βέλτιστες εκείνες τεχνικές λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την οριστική εξάλειψη των όποιων κινδύνων ελλοχεύουν γι’ αυτό, εναρμονιζόμενη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το ζήτημα των αναφορών για τις οποίες συνεδρίασε η Επιτροπή, παραμένει ανοιχτό μέχρι να γίνει επανέλεγχος της συμμόρφωσης των ελληνικών αρχών σύμφωνα με τις συστάσεις σχετικής Έκθεσης της Επιτροπής Αναφορών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου