Μόλις για το 0,56% των δασικών οικοσυστημάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 737.369 στρέμματα, έχει "κλειδώσει" η προστασία τους, καθώς διαθέτουν κυρωμένους δασικούς χάρτες δεκαεπτά χρόνια μετά την ισχύ του νόμου περί Εθνικού Κτηματολογίου, ο οποίος προβλέπει την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών, αλλά και της συνταγματικής επιταγής για την κατάρτιση Δασολογίου.
Το πρόβλημα της τραγικής καθυστέρησης στη διαδικασία οριστικοποίησης των δασικών χαρτών, μέσω των οποίων δηλώνεται και κατοχυρώνεται η περιουσία του Δημοσίου στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Ηρώ Διώτη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τους Οικολόγους Πράσινους Γ. Δημαράς.
Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν πως δεν οριστικοποιούνται οι δασικοί χάρτες, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΧΑ Α.Ε., μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης της κατάρτισης των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος του 2015 πάνω από το 50% της έκτασης της χώρας.
Όπως εξηγούν, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης της κατάρτισης οι Περιφερειακές Ενότητες: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς. Έχουν θεωρηθεί από τις Δασικές Υπηρεσίες οι χάρτες για Μεσσηνία, Λακωνία, Εύβοια, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πειραιά και Νήσων, ενώ εκκρεμεί η θεώρηση των Δασικών Χαρτών των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων. Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί χάρτες που καλύπτουν το 1.076.145,48 στρ. (1,12%) της χώρας. Η μεγαλύτερη καθυστέρηση παρατηρείται στην Αττική, η οποία "γνωρίζει την ταχύτερη οικιστική και δημογραφική ανάπτυξη και επομένως τα περισσότερα περιστατικά καταπάτησης ή και οικοδόμησης φυσικών περιοχών".

Ειδικότερα, στη νοτιοανατολική και βορειοανατολική Αττική εκκρεμούν προς θεώρηση από τη Δασική Υπηρεσία δασικοί χάρτες από το καλοκαίρι του 2010. Παρομοίως και στον Δήμο Μεγάρων και τις κοινότητες Βιλίων και Ερυθρών. Στις ελάχιστες περιοχές όπου η διαδικασία έχει προχωρήσει (στάδιο ανάρτησης από το 2012) Δροσιά, Κηφισιά, Φυλή, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη και Μαραθώνας, δεν έχουν λειτουργήσει οι επιτροπές εκδίκασης των αντιρρήσεων ώστε αυτοί να κυρωθούν οριστικά. Ακόμη η Εταιρεία του Κτηματολογίου δεν έχει προχωρήσει, παρ' ότι οι χάρτες είναι θεωρημένοι, για τις περιοχές: Σταμάτα, Καπανδρίτι, Γραμματικό, Βαρνάβας.
Οι καθυστερήσεις -προειδοποιούν οι βουλευτές- οδηγούν στην απαξίωση των υπό θεώρηση χαρτών και στον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, αφού τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά με τις πράξεις χαρακτηρισμού που εκδίδουν οι δασικές υπηρεσίες. Ερωτούν, λοιπόν, τον υπουργό πώς θα θεραπεύσει όλα αυτά τα προβλήματα και τι μέτρα προτίθεται να λάβει:
* Για την περιοχή της Αττικής, όπου το έργο παρουσιάζει σημαντική υστέρηση τόσο σε επίπεδο θεώρησης δασικών χαρτών όσο και σε επίπεδο ανάρτησης και κύρωσης.
* Για την επικαιροποίηση των χαρτών που καταρτίστηκαν και θεωρήθηκαν πριν από την ισχύ του 3889/10 και πλέον είναι παρωχημένοι, καθώς και για εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο δεν έγινε θεώρησή τους εγκαίρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συνεπώς απώλεσαν την αξιοπιστία τους, αλλά και για τη λειτουργία των επιτροπών εκδίκασης των αντιρρήσεων στους Δήμους Κηφισιάς, Δροσιάς, Φυλής, Πεντέλης και Μαραθώνα.

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ