Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ιδρυτική Διακήρυξη της Δημοτικής Παράταξης "Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο"


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ

Προς τους δημότες των δημοτικών ενοτήτων Ανθούσας – Γέρακα - Παλλήνης του ενιαίου Δήμου Παλλήνης

Συνδημότες,
Οι πολίτες της Παλλήνης στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2014 θα κληθούν να επιλέξουν με ποια δημοτική παράταξη και ποιόν δήμαρχο θα πορευτούν την επόμενη τετραετία. Θα κληθούν να επιλέξουν το σχήμα και το μελλοντικό τους Δήμαρχο, που θ’ αντισταθεί, θ’ αμυνθεί και ταυτόχρονα θα χαράξει την στρατηγική επιβίωσης του Δήμου και των δημοτών.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η συνδυασμένη εφαρμογή μνημονίων και Καλλικράτη οδήγησε την τοπική αυτοδιοίκηση ένα βήμα πριν τη διάλυση. Οι οικονομικοί πόροι που η κυβέρνηση ήταν και είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει στους Δήμους έχουν περικοπεί (-65%) και έτσι ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο σε πεδία που έπρεπε η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι παρούσα.

Η ήδη ελλιπής δημοτική πρόνοια συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, η φροντίδα στους οικονομικά ασθενέστερους εξαφανίζεται και στην θέση τους αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο, εταιρείες, ιδιώτες και τοπικά ανεξέλεγκτα συμφέροντα.

Ο Καλλικράτης ουσιαστικά μετέφερε σε τοπικό επίπεδο το μοντέλο διοίκησης του κεντρικού κράτους: αδιαφάνεια, υπερσυγκεντρωτισμό, γραφειοκρατία, αναποτελεσματικότητα.

Οι δείκτες ανεργίας έχουν χτυπήσει κόκκινο σε όλες τις ηλικίες, οι μισθοί έγιναν μισθοί πείνας, οι συντάξεις εξαϋλώνονται, ο εμπορικός κόσμος ζει δραματικές στιγμές, η παιδεία ξεχαρβαλώνεται, η υγεία ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως, οι τιμές των ειδών κατανάλωσης αυξάνουν συνεχώς, οι μετακινήσεις είναι εφιαλτικές, η θέρμανση έγινε όνειρο, η διασκέδαση υπάρχει μόνο στη φαντασία μας, ο κόσμος είναι μελαγχολικός και απαισιόδοξος. Ζούμε σ’ ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον ζοφερό, αντιλαϊκό, εχθρικό.   

Η Συγκυβέρνηση-υποχείριο της Τρόικας, νομοθετεί με ασταμάτητους ρυθμούς εναντίον των πολιτών, ανελέητα, απάνθρωπα, ανενδοίαστα.

Το ένα χαράτσι ακολουθεί το άλλο, η φορολογία συνεχώς αυξάνει, οι τιμές ανεβαίνουν, οι παροχές εξαφανίζονται.

Ό,τι κερδίσαμε με αγώνες εδώ και 100 χρόνια, σβήνεται από τις πολιτικές αυτής της εγκληματικής κυβέρνησης.

Και οι Δήμοι τι κάνουν;

Δυστυχώς οι περισσότεροι φιλοκυβερνητικοί Δήμαρχοι με τα επιτελεία τους, ακολουθούν και εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες των αφεντικών-κομμάτων τους.

Απολύουν εργαζομένους, αυξάνουν τα δημοτικά τέλη, κυνηγούν τους εμπόρους, κόβουν τα προγράμματα στήριξης των δημοτών, κάνουν παιχνίδια με ιδιώτες και πολλές φορές πρωταγωνιστούν σε οικονομικά σκάνδαλα.

Είναι άξια τέκνα των κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) μέσα από τα οποία αναδύθηκαν και τα οποία στηρίζουν ανοικτά και δυνατά ακόμη και σήμερα.

Στον ενιαίο δήμο Παλλήνης (Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη) η απερχόμενη δημοτική αρχή υπό τον κ. Ζούτσο απετέλεσε την πιο πιστή έκφραση του κατεστημένου φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος: Διοίκησε τον δήμο με ένα  κλειστό κύκλωμα εξουσίας, με  περιφρόνηση των συλλογικών οργάνων (δημοτικό συμβούλιο, τοπικά συμβούλια, φορείς), με  αυξήσεις στα τέλη και στα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών, με επιβολή ακριβών συνδρομών στα πολιτιστικά-αθλητικά προγράμματα, με πλήρη αδιαφάνεια, προκαλώντας την εισαγγελική έρευνα- η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη-για οικονομικά σκάνδαλα σε τομείς δημοτικής δράσης (πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, κα.).

Κυρίως δε, επέδειξε αδυναμία ενεργούς και αποτελεσματικής συμπαράστασης στους άγρια πληττόμενους από την κρίση συνδημότες μας, αφού όποια κίνηση έγινε (βλ. κοινωνικό παντοπωλείο) παρουσιάστηκε ως «ρουσφέτι» της δημοτικής αρχής και όχι ως οφειλόμενη-έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, αποφεύγοντας τη συνεργασία με φορείς αλληλεγγύης που λειτουργούν στο δήμο μας και οι οποίοι έχουν σημαντική κοινωνική προσφορά. Ως συμπέρασμα, ο απερχόμενος δήμαρχος όψιμα αντιμνημονιακός και αντικαλλικρατικός στα λόγια, με συνέπεια εφάρμοσε στην πράξη τις εντολές της κυβέρνησης και της τρόικας σε όλους τους τομείς.

 Πιστεύουμε ότι οι Δημοτικές εκλογές του Μαΐου είναι μεγάλη ευκαιρία για όλους τους δημότες.

Είναι μεγάλη ευκαιρία, γιατί θα μας δοθεί η δυνατότητα αφ’ ενός να τιμωρήσουμε τις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις και τους τοπικές εκφραστές τους που ασέλγησαν επί 40 χρόνια πάνω στον Ελληνικό λαό, αφ’ ετέρου δε να επιλέξουμε μια νέα δημοτική αρχή που θα θέλει και θα είναι ικανή:

Να διοικήσει την πόλη με ενιαία αντίληψη, σε όλο το μήκος και πλάτος του νέου Δήμου Παλλήνης, χωρίς γεωγραφική μεροληψία και απωθημένα.

  • Να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία. 
  • Να λαμβάνει υπ’ όψιν όλους τους φορείς του Δήμου. 
  • Να λογοδοτεί σε τακτά διαστήματα. 
  • Να εφαρμόζει τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων και των λαϊκών συνελεύσεων. 
  • Να στελεχώσει αξιοκρατικά τις υπηρεσίες του Δήμου. 
  • Να παρέμβει και να ενισχύσει τον κοινωφελή δημόσιο χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης. 

Πιστεύουμε λοιπόν και παλεύουμε για μια νέα Δημοτική αρχή, η οποία πρέπει :
  • Να αντισταθεί και να ματαιώσει τα καταστρεπτικά σχέδια των 2 κομμάτων εξουσίας για την αυτοδιοίκηση. 
  • Να ξεριζώσει τους τοπικούς πελατειακούς μηχανισμούς, τα παραδοσιακά δίκτυα εξάρτησης και ρουσφετιού. 
  • Να έχει ως προτεραιότητα την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής (Στρατόπεδο Λάμπρου, Λόφος Λεβίδη, ΔΕΗ, Κτήμα Καμπά, Λόφος Κεραίας, δασικές περιοχές. ρέματα, αναδασωτέα κ.ά. ). 
  • Να λύσει οριστικά και τελεσίδικα το αποχετευτικό πρόβλημα για ολόκληρη την πόλη. 
  • Να ολοκληρώσει τις πολεοδομικές εντάξεις. 
  • Να συνεργαστεί με όμορους Δήμους σε βασικά και θεμελιώδη προγράμματα και προβλήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή (υγεία-παιδεία-αθλητισμός-μετακινήσεις κα.). 
  • Να δημιουργήσει ένα οργανωμένο και αποτελεσματικό δίκτυο προστασίας και βοήθειας στους συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης από τη μνημονιακή καταιγίδα (ανεργία, χαράτσια, κατασχέσεις κατοικιών, διακοπή ρεύματος και νερού, κα.). 
  • Να ενισχύσει κατά προτεραιότητα τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται άγρια (σχολεία, βρεφικούς σταθμούς, δημοτικά ιατρεία, κα.). 
  • Να προστατεύσει τους εργαζόμενους του δήμου που κινδυνεύουν με απόλυση γιατί αποτελούν το απαραίτητο δυναμικό για τη στοιχειωδώς καλή λειτουργία του και τη μη ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών. 

Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους θεωρούμε ότι στις επόμενες εκλογές το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η ψήφος μας αποκτά τεράστιο ειδικό βάρος, λόγω της κατάστασης που βρισκόμαστε και εξαιτίας αυτών που αποφασίζουν στην κυβέρνηση και στους Δήμους.

Θέλουμε ένα Δήμο διεκδικητικό, δυνατό, με κοινωνικό πρόσωπο.

Θέλουμε ένα Δήμο που θα στέκεται ΔΙΠΛΑ στους πολίτες ΟΧΙ απέναντι.

Θέλουμε και παλεύουμε για μια δημοκρατική, υπεύθυνη, προοδευτική, παρεμβατική δημοτική αρχή.

Να δημιουργήσουμε την ελπίδα και την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας.

Παλλήνη 9 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου