Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Υγεία σε καιρό μνημονίου

Επιπτώσεις στους δημότες
(Αρθρο για το φλέγον ζήτημα της υγείας από την εφημερίδα μας "Παρέμβαση" που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα)

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και μελετά τη μετάταξη στο ΕΣΥ ή την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας, διαθεσιμότητας ή ακόμα και απόλυσης 6.000 ιατρών του Οργανισμού. Είναι, πλέον, εμφανής η πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου να καταργηθούν οι δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ και να μεταφερθεί όλη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ιδιωτικό τομέα και, μάλιστα, με κλειστό προϋπολογισμό παρά τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η υγεία μετατρέπεται από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα με συνέπεια να αποκλείεται μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας από την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Επιπροσθέτως, απαξιώνονται η παράδοση, η τεχνογνωσία και οι κοινωνικές δομές δημόσιας υγείας, που χρειάστηκαν δεκαετίες ολόκληρες για να οικοδομηθούν.

Με τα μέτρα που παίρνουν δυσκολεύουν την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας. Δημιουργούν δύο ταχύτητες ασθενών που θα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα βαλάντια που διαθέτουν, ενώ όλοι θα βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη και θα έχουμε λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες υγείας.

Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις των Νοσοκομείων και των Μονάδων Πρόνοιας με τα χιλιάδες κρεβάτια που αυτά διαθέτουν και τώρα θα λείψουν, η αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης, η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, η μειωμένη χρηματοδότηση, το πάγωμα των προσλήψεων ακόμη και Νοσηλευτικού – Παραϊατρικού προσωπικού, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις των Υγειονομικών στο άμεσο μέλλον, τα 5 ευρώ, τα 25 ευρώ της εισαγωγής, τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Όλα, είναι ενταγμένα στη λογική της ΔΙΑΛΥΣΗΣ και ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ του ΕΣΥ.


Οι δομές που εξυπηρετούν τους κατοίκους του Δήμου μας
Ο ΕΟΠΥΥ Αγίας Παρασκευής (πρώην ΙΚΑ) οδηγήθηκε σε υποβάθμιση της λειτουργίας του από διετίας (έλλειψη φαρμακείου και υλικών, σχεδιασμένη υπολειτουργία Μικροβιολογικού, απουσία Ακτινολογικού τμήματος, έλλειψη γιατρών, οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με τα 5ψήφια, αδυναμία εισόδου φορείου στο ασανσέρ, κλείσιμο δύο ορόφων κ.α.). Δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ Αγ. Παρασκευής έχει εγκαταλειφθεί από το επίσημο κράτος και καθόλου δεν αποκλείεται η εικόνα αυτή να υπακούει στις εντολές της Τρόικας και του Υπουργείου Υγείας να κλείσουν όλες οι δομές που δεν στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια.


Τα δημοτικά ιατρεία παραμένουν εξαιρετικά υποβαθμισμένα, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και λειτουργικά. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν βρει το διακριτό ρόλο τους στο πλαίσιο του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας, και καλύπτουν απειροελάχιστο μέρος των μεγάλων αναγκών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η δημοτική Αρχή πρέπει να διεκδικήσει τη λειτουργία και στελέχωση των Ιατρείων ΕΟΠΥΥ με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό όσο και με ιατρικό εξοπλισμό, ώστε να μπορέσει να καλύψει τον πληθυσμό του Δήμου όσο και των γύρω δήμων, αλλά αυτό που χρειάζεται, είναι, κυρίως, η στελέχωση αποκεντρωμένων δομών στις γειτονιές του Δήμου με  προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς) και επαρκή ιατρικά μέσα, ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να μην τρέχουν σε νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς.

Καίτη Θεοχάρη
Πρόεδρος ασθενών και φίλων πασχόντων από λυσοσωμικά νοσήματα Η Αλληλεγγύη. Μέλος Πανελλήνιας Ενωσης Σπανίων Παθήσεων. 
Μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Παράταξης ''Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου