Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Επιμένει στην ακροδεξιά ατζέντα: Επανακατέθεσε την τροπολογία για την ψήφο των μεταναστών ο Ι. Μιχελάκης

Λίγο μετά την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται απόψε στην Ολομέλεια, ο υπ. Εσωτερικών επανακατέθεσε την τροπολογία για τη στέρηση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας

Συνέχεια στα εκλογομαγειρέματα (διαβάστε τη σχετική δήλωση του Ν. Βούτση): Αφού πρώτα άλλαξαν την ημερομηνία των εκλογών για να μη διεξαχθούν μαζί με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών οι ευρωεκλογές (έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη αποχή) και αποφάσισαν εν μία νυκτί την διεξαγωγή των ευρωεκλογών με λίστα, την Τρίτη επανακατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης την τροπολογία με την οποία αφαιρείται από τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες στη χώρα και τους ομογενείς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο μετά την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται απόψε στην Ολομέλεια, ο Γ. Μιχελάκης επανακατέθεσε χωρίς αλλαγή την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει την σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισάγεται αύριο προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (πηγή: ΑΠΕ).

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Επιβεβαίωση της ακροδεξιάς ατζέντας

«Η τροποποίηση που επιχειρείται να ψηφιστεί στη Βουλή, προκειμένου να στερήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της ακροδεξιάς ατζέντας, που έχει επιλέξει η ΝΔ για να πολιτεύεται», είχε δηλώσει η  συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη επανακατατεθεί η τροπολογία. ΌΠως σημειώνει η Τασία Χριστοδουλοπύλου:

 Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται προς ψήφιση τώρα, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 4/2/2013 και δέχτηκε σφοδρότατη κριτική. Εξάλλου, η Χρυσή Αυγή θα είναι το μόνο κόμμα που θα ψηφίσει μετά βεβαιότητας αυτή την τροποποίηση, με ουραγό το ΠΑΣΟΚ που κάποτε έδινε μάχες για το νόμο Ραγκούση. Οι δικαιολογίες ότι υπάρχει φόβος να ακυρωθούν οι εκλογές, αφού το ΣτΕ έχει κηρύξει το νόμο Ραγκούση αντισυνταγματικό ή ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, είναι προσχηματικές. Η πολιτική των διακρίσεων, η αντιδραστική θεωρία του αίματος, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απογύμνωση της έννοιας του πολίτη και από τους Έλληνες, πόσο μάλλον από τους μετανάστες, αποτελεί μόνιμη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπηρετεί με συνέπεια το θεσμικό ρατσισμό."

Αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ και νεολαία ΠΑΣΟΚ

«Η επανακατάθεση στη Βουλή αναλλοίωτης της τροπολογίας που στερούσε από τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» τονίζει η ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει ότι «η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή και με το κριτήριο αυτό θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις».

Από την πλευρά της, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, τονίζει πως η τροπογία «ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικιστικού λαϊκισμού». Όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «αφαιρείται ουσιαστικά το δημοκρατικό δικαίωμα λόγου για τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στον τόπο τους από ανθρώπους που ζουν εκεί, πληρώνουν φόρους, παράγουν, στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αγωνιώντας το ίδιο για το μέλλον όπως κάθε μέλος της κοινωνίας». 

πηγή: Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου