Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Καλλικράτης στην Παλλήνη

Μια σύντομη επισκόπηση

Ήταν κάποτε τρεις δήμοι και μια κοινότητα. ΠΑΛΛΗΝΗ, ΓΕΡΑΚΑΣ, ΑΝΘΟΥΣΑ. Ο πρώτος (Παλλήνης) ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη που στηριζόταν, όμως, σε προϋπάρχουσα κοινότητα παλαιών κατοίκων, οι άλλοι δύο εντελώς νέοι οικισμοί, προϊόντα της γιγαντιαίας πληθυσμιακής μετακίνησης προς την περιοχή μας τα 40 τελευταία χρόνια.

Η πολιτική λογική του «Καλλικράτη», απλή και εύκολη. Αφού οι Δήμοι στην Ελλάδα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, δυσκολεύονται οικονομικά και «αερολογούν» πολιτικά, τους καταργούμε και φτιάχνουμε νέους μεγάλους και «αποτελεσματικούς» (γιατί ως γνωστόν το μεγάλο είναι και αποτελεσματικό). Άρα τους 1023 τους κάνουμε 325 και τους τρεις συγκεκριμένους έναν. Απλή αριθμητική λογική. Αν δε τους οργανώσουμε όπως και το κεντρικό αποτελεσματικότατο (!!!)… ελληνικό κράτος, τότε η επιτυχία θα είναι απόλυτη. Έτσι σκέφτηκαν οι Έλληνες φωστήρες - μεταρρυθμιστές. Τώρα, αν οι κουτόφραγκοι Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί, Πορτογάλοι έχουν πολλούς δήμους, τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς, θα γίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα. Ας μας μιμηθούν κι αυτοί σε κάτι, μην το κάνουμε μόνον εμείς… Ας έρθουμε όμως στο δικό μας Δήμο, να δούμε πού βρισκόμαστε.

  1. Γενική λειτουργία του Δήμου: ο απόλυτος συγκεντρωτισμός!!!
  2. Ο δήμαρχος και ένας μικρός αριθμός συνεργατών του διοικούν τον Δήμο και παίρνουν τις αποφάσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο επικυρώνει απλά αυτές τις αποφάσεις χωρίς καμιά ενημέρωση, δίχως ουσιαστική συζήτηση αφού πολλά θέματα έρχονται τελευταία στιγμή. Οι φορείς δεν ενημερώνονται, η περίφημη επιτροπή διαβούλευσης δεν συνεδριάζει, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό της, ο δε συνήγορος του δημότη δεν υφίσταται καθόλου.
  3. Τα τοπικά συμβούλια (Παλλήνης-Γέρακα-Ανθούσας) δεν έχουν κανένα πια ουσιαστικό ρόλο, οι δε «ενημερωτικές» συναντήσεις του Δημάρχου με τους κατοίκους μετατράπηκαν σε μονολόγους του κ. Ζούτσου σε ολιγάριθμες συναθροίσεις συνδημοτών μας.
  4. Οικονομικά: ενός κακού μύρια έπονται
  5. Ο απόλυτος συγκεντρωτισμός έφερε και την αδιαφάνεια, την ουσιαστική εννοώ. Η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή «συνελήφθη κλέπτων οπώρας»! Δηλαδή έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε διαχείριση κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων (200, 300, 400, ουδείς γνωρίζει) με αδιαφανή τρόπο. Αυτό διαπιστώθηκε με καθυστέρηση ενός (1) έτους, παρά τις επανειλημμένες αναφορές, επισημάνσεις, καταγγελίες δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων. Ο Δήμαρχος έλεγε «ελέγχω την κατάσταση». Τώρα έλεγχοι, εισαγγελείς, κατηγορίες για ποινικά αδικήματα, γιατί; Κατά τ’ άλλα, λεφτά δεν υπάρχουν, πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι, να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, να αυξήσουμε 30% τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, κ.λ.π. 
  6. Στα μεγάλα θέματα της πόλης: στασιμότητα, αναβλητικότητα, παθητική αναμονή. Η ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής του Δήμου: «διαφωνούμε με τις περικοπές που κάνει το κράτος και ίσως καταγγέλλουμε τα μνημόνια (είναι της μόδας άλλωστε ο αντιμνημονιακός λόγος), αλλά τι να κάνουμε, αδιαμαρτύρητα ακολουθούμε τις υποδείξεις τους και υπακούμε!!!


Ετσι...

  • Ο λόφος Κεραίας, το μόνο ενιαίο πράσινο στο Γέρακα, προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ… Τσιμέντο να γίνει.
  • Το σχέδιο πόλης με τον αραμπά! Άστο και βλέπουμε!!!
  • Η αποχέτευση προχωράει αργά-αργά, άλλωστε τι είναι 25-30 χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα!
  • Εγκεκριμένα έργα από κονδύλια Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί) εξελίσσονται με τους αργούς ρυθμούς παλαιών εποχών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα σ’ αυτήν τη χώρα.
  • Αντίθετα οι διαγραμμίσεις στους δρόμους, τα πεζοδρόμια μπροστά στα… άχτιστα οικόπεδα, στα χωράφια προχωρούν. Είναι άλλωστε εύκολα έργα, εντυπωσιάζουν, είναι και εκλογικά αποδοτικά!


Σταματάω εδώ προς το παρόν και θα κλείσω με μια άσχημη πολιτική πρακτική του κ. Ζούτσου, την αφόρητη καλλιέργεια ενός αδιέξοδου τοπικισμού μεταξύ Παλλήνης - Γέρακα. Τι ωραία πόλη η μια, τι καθυστερημένη η άλλη. Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Και τους Γερακιώτες κάνουμε υπερήφανους και για την πόλη τους και για τον κ. Ζούτσο, συγκεκριμένα, και εξουδετερώνουμε όλους τους προερχόμενους από την Παλλήνη λέγοντας στους κατοίκους της: «Ας προσέχατε, επιλέγατε άχρηστους, τώρα περιμένετε!»

Ο Καλλικράτης σ’ όλο το μεγαλείο και η τοπική του έκφραση, σύμφωνα με τον κ. Ζούτσο, μεγαλειωδέστερη.

Όμως, δεν βρισκόμαστε στο 2009, αλλά στο 2014. Πέρασαν πέντε χρόνια που για τη χώρα και τους κατοίκους της, κατέστρεψαν κατακτήσεις χρόνων, φτώχυναν αφόρητα τους ανθρώπους, χρεωκόπησαν την κοινωνία.

Είναι κρίμα και άδικο οι ίδιες νοοτροπίες (πολιτικαντισμός), οι ίδιες πολιτικές αντιλήψεις (τι καλοί που είμαστε εμείς, τι κακοί οι αντίπαλοί μας), οι ίδιες πρακτικές (αδιαφάνεια, χαμένα χρήματα, προσωπικές εξυπηρετήσεις, πελατειακά δίκτυα), οι ίδιοι άνθρωποι στηριζόμενοι σε όλα τα προηγούμενα να επιμένουν και να κυριαρχούν…

Θεόδωρος Γκοτσόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου