Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Και εις άλλα με υγεία - γράφει ο Αλ. Μερεντίτης Τοπικός Σύμβουλος Γέρακα με την Παράταξη "Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο"



 
   Αισίως και σε εορταστικό κλίμα κλείνει και η φετινή χρονιά. Παρ όλα αυτά τα λαμπιόνια και τα στολίδια δεν είναι αρκετά για να σκεπάσουν και να κρύψουν καλά, τα πολύ σημαντικά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.

     Θα ήθελα λοιπόν και ως δημότης, αλλά και ως μέλος του τοπικού συμβουλίου του Γέρακα να κάνω έναν απολογισμό της μετεκλογικής περιόδου και να προσπαθήσω να εντοπίσω τα πιο κομβικά, κατά την άποψη μου σημεία, τα οποία πρέπει να αναφερθούν.

     Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό ξεκινάω από το τέλος. Το μήνα Δεκέμβρη, τα Δημοτικά και Τοπικά συμβούλια, κλίθηκαν να εγκρίνουν – ψηφίσουν το Τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου. Το πιο σημαντικό ήταν η απαράδεκτη αύξηση των δημοτικών τελών. Εν μέσω κρίσης, με την ανεργία να έχει πλήξει κάθε νοικοκυριό και τους ανθρώπους κυριολεκτικά να μην ξέρουν τις τους περιμένει την επόμενη μέρα, ο Δήμαρχος και το επιτελείο του αποφάσισαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αυξήσουν τα τέλη. Σαν να μην έφτανε αυτό, δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για τους ευπαθείς δημότες, με τα κριτήρια (αναπηρία – τέκνα – απολαβές) να στοιχειοθετούνται έτσι ώστε να αφορούν μικρό ποσοστό δημοτών και με πολλές αδιευκρίνιστες παραμέτρους για κάποια από αυτά.

     Μελετώντας το τεχνικό πρόγραμμα, παρατηρείται μια ασάφεια, σε πολλά έργα που είτε είναι υπό υλοποίηση είτε θα ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά. Και εξηγούμαι: σπατάλη χρήματος για έργα ‘’βιτρίνας π.χ. πλατεία Γέρακα και πεζοδρομήσεις, ενώ θέματα όπως τα σχολεία, το αποχετευτικό, το πράσινο κλπ. μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Επίσης δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιηθεί σε κάποιον πόσα χρήματα έχουν δοθεί για την περάτωση ενός έργου σε συνολικό επίπεδο και το κατά πόσο αυτά είναι σε λογικά πλαίσια, τη στιγμή που ο Δήμος σε πολλές περιπτώσεις αμελεί να επιτηρεί τις εργασίες όπως ορίζει ο νόμος.

     Μεγάλης σημασίας και ουσίας παραμένει το θέμα με τις παιδικές χαρές και τους χώρους άθλησης. Στην προκειμένη περίπτωση τα δεδομένα είναι πολύ απλά. Είχε δοθεί προθεσμία, καθώς και κονδύλια στους Δήμους, ώστε να επισκευάσουν τις παιδικές χαρές και τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις. Προφανώς δεν έγινε σχεδόν τίποτα και η κυβέρνηση έδωσε κάποια περεταίρω παράταση χρόνου, ώστε οι Δήμοι να περατώσουν τις επισκευές και οι χώροι αυτοί να πληρούν όλες τις προδιαγραφές, ώστε να μην σφραγιστούν με λουκέτο. Η προθεσμία αυτή λήγει και δεν πιστεύω πως χρειάζεται να καταγράψω το κατά πόσο οι εργασίες είναι σε καλό δρόμο ή όχι.

     Όσο για τους χώρους πρασίνου είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Δημοτική αρχή δεν έχει το απαιτούμενο σθένος, για να διεκδικήσει και να διαμορφώσει τους ήδη υπάρχοντες καθώς και να δημιουργήσει νέους. Και θα σταθώ εδώ λίγο, διότι είναι πολύ ενοχλητικό χώροι όπως, <<ο λόφος κεραίας>>, ή <<ο λόφος Λεβίδη>>, όχι μόνο να μην αναπλάθονται από τον δήμο, αλλά να κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια κάποιων, οι οποίοι θα τα ξεπουλήσουν σε μεγαλοεργολάβους .

     Θα μπορούσα λοιπόν, να γράψω άπειρες σελίδες που να αφορούν τις πρακτικές τις οποίες υιοθετεί ο Δήμος σε όλα αυτά και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Το σκεπτικό του κύριου Δημάρχου είναι γνωστό και δεν είναι προς το συμφέρον του δημότη. Αυτό φάνηκε και στις τροπολογίες που προτείναμε στο τεχνικό πρόγραμμα και στην γενικότερη άρνησή του σε κάθε πρόταση δικιά μας, χωρίς να την εξετάσει πραγματικά.

           Εδώ θα ήθελα λοιπόν να αναφερθώ ποιο συγκεκριμένα στο τοπικό συμβούλιο του Γέρακα, το οποίο γνωρίζω όντας μέλος του. Ο νομοθέτης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ φρόντισε να πετσοκόψει τις αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων.0 Στην ίδια λογική συνέχισε και ο κύριος Δήμαρχος, ο οποίος δεν έχει δώσει αρκετό βάρος, ευθύνες και υποχρεώσεις σε έναν πολύ σημαντικό φορέα όπως τα τοπικά συμβούλια, τα οποία δημιουργήθηκαν ώστε να καταμερίσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των Καλλικρατικών Δήμων, όπως ο δικός μας, για να έχουν μια πιο ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία μεγάλων δημοτικών διαμερισμάτων όπως αυτά της Παλλήνης, του Γέρακα και της Ανθούσας και να υπάρχει μια πιο άμεση επικοινωνία των πολιτών με το Δημοτικό Συμβούλιο.

           Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε με άλλους δέκα αξιόλογους συνδημότες, να απαρτίζουμε ένα τοπικό συμβούλιο χωρίς πραγματικές αρμοδιότητες και ευθύνες, σε έναν ρόλο κομπάρσου, με μόνη αρμοδιότητα την προέγκριση λειτουργίας καταστημάτων, το οποίο ναι μεν είναι απαραίτητο και χρήσιμο, αλλά δεν είναι αρκετό για ένα τόσο σημαντικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

           Προσωπικά θα πρότεινα ο Δήμος με τα μέσα που διαθέτει, να ενημερώνει τους κατοίκους κάθε περιοχής όταν συγκαλείται τοπικό ή δημοτικό συμβούλιο και να τους καλεί σε ενεργή συμμετοχή σε αυτά.

           Εν κατακλείδι θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά και να ζητήσω από όλους τους δημότες να ενεργοποιηθούν και να θυμηθούν ότι οι ίδιοι μας εξέλεξαν και οι ίδιοι είναι οι αρμόδιοι να μας επηρεάσουν προς το καλύτερο με παρέμβασή τους σε κάθε δημοτικό και τοπικό συμβούλιο. Καλούς αγώνες.



Μερεντίτης Αλέξανδρος,

Τοπικός Σύμβουλος με την παράταξη:

"Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο"





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου