ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ
Θέση και δράση της Δημοτικής Παράταξης "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ"
Η στάση της Δημοτικής Αρχής
Από την πρώτη στιγμή η παράταξή μας διατύπωσε μια καθαρά αρνητική θέση, απέναντι στην ανέγερση του Mall από την εταιρεία REDS στο κτήμα Καμπά, διότι πιστεύουμε ότι θα έχει σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή της Κάντζας αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρο το δήμο μας και τους όμορους με αυτόν.
Η παράταξη όλο αυτό το διάστημα ζητούσε από την Δημοτική Αρχή να ενημερώσει τον κόσμο και να κινητοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση ώστε να αποτραπεί η ανέγερση, πράγμα που δεν έγινε. Πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες συζητώντας με τους φορείς της περιοχής και οργανώνοντας συγκέντρωση για το θέμα. Επίσης κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο κατ' επανάληψη. Με δική μας πρωτοβουλία ζητήθηκε η γνώμη έγκυρου μελετητικού γραφείου για την πολεοδομική μελέτη, το οποίο αποφάνθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ερωτηματικά γύρω από την ΠΟΑΠΔ. Πετύχαμε πριν από δύο χρόνια περίπου να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά, ομόφωνη σχεδόν απόφαση (πλην του εκπροσώπου του ΚΚΕ που είχε άλλη πρόταση) ενάντια στο έργο και στις επιπτώσεις του. Ταυτόχρονα καταγγείλαμε δημόσια τον εκβιασμό από τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας προς τους Δημοτικούς Συμβούλους σε περίπτωση που ψηφίσουν αρνητικά για το έργο. Έκτοτε συνεχώς επαναφέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάγκη ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών καθώς και επαφές με τα αρμόδια υπουργεία χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Από τις αρχές του 2017 και μετά από επαφή με την εταιρεία, ο Δήμαρχος πρότεινε την δημιουργία επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους που θα προσδιόριζε επιθυμητά ανταλλάγματα από την εταιρεία με βάση την ανέγερση του Mall. Τονίσαμε τότε με κάθε τρόπο, ότι αυτό είναι μια επικίνδυνη τακτική διότι πρώτον, έτσι θεωρείται η ανέγερση δεδομένη και δεύτερον, το παρελθόν και η συμπεριφορά της εταιρείας δεν αποδείκνυε καμιά φερεγγυότητα. Αντί αυτού προτείναμε καμιά συνδιαλλαγή με την εταιρεία, ενημέρωση έστω και τώρα και κινητοποίηση του κόσμου και σε συνεργασία με τους φορείς να απευθυνθούμε άμεσα στα αρμόδια υπουργεία και στην Περιφέρεια.
Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή συνέστησε την επιτροπή, στην οποία εμείς δεν συμμετείχαμε, και μετά από κάποιες επαφές με την εταιρεία, τελικά διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο δεν δέχτηκαν να παρέχουν τα ανταλλάγματα που ζητήθηκαν αλλά αναίρεσαν αυτά που είχαν υποσχεθεί εδώ και χρόνια.
Στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συμμετείχαν φορείς και πολλοί συμπολίτες μας, η Δημοτική Αρχή επέμεινε, παρά τις εκκλήσεις, στην τακτική της και πέρασε την θέση της με την ισχνή πλειοψηφία των 13 δημοτικών συμβούλων συν τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Παλλήνης μιας και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοί της είχαν επιλέξει να απουσιάζουν.
Η δική μας πρόταση συγκέντρωσε ευρύτερη συναίνεση, αφού με αυτήν (όπως συνδιαμορφώθηκε) συντάχθηκε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με αυτήν απορρίψαμε και πάλι την συνδιαλλαγή με την εταιρεία και προκρίναμε τις επαφές με τα υπουργεία και την Περιφέρεια. Επιμείναμε επίσης ότι σε περίπτωση που η κατάσταση εξελιχθεί αρνητικά, οι προτάσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στους αρμόδιους υπουργούς.
Στα πλαίσια αυτής της λογικής και από κοινού με την μείζονα μειοψηφία, συλλόγους και φορείς, ήδη ξεκινήσαμε επαφές, με πρώτο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα συνεχίσουμε με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς. Θέλουμε όμως να μεταφέρουμε στους πολίτες τη δυσφορία του Υπουργείου για την παντελή απουσία του Δήμου όλο αυτό το διάστημα, σε αντίθεση με την συνεχή παρουσία της εταιρείας που πιέζει.
Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει σοβαρές ευθύνες, διότι αν είχε κινητοποιηθεί αναλόγως μαζί με τους πολίτες και τους φορείς από το 2011 πριν βγει το Προεδρικό Διάταγμα για την ΠΟΑΠΔ η κατάσταση θα ήταν τώρα διαφορετική. Η παράταξή μας εμμένει στην άποψή της ενάντια στο φαραωνικό αυτό έργο και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να το εμποδίσει. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν δεν τα καταφέρουμε, θα καταθέσουμε προτάσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να αποτραπούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις στα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, στο κυκλοφοριακό, στην ιστορικότητα του χώρου και στις επιχειρήσεις της περιοχής.