Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Τι ήθελε να πει ή να κάνει «ο ποιητής» (δηλαδή ο κ.Θ. Ζούτσος);



Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου για την Πλατεία Πανοράματος, 3.12.2013

Για όσους δεν γνωρίζουν (και προφανώς είναι οι περισσότεροι), ο οικισμός του Πανοράματος, που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Παλλήνης πάνω ακριβώς από το ALEX PACK, δημιουργήθηκε από συνεταιρισμό και απέκτησε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο με Π/Δ το 1974.

Είχαν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς χώροι, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης! Με λίγα λόγια είχε προβλεφθεί και χονδρικά υλοποιήθηκε ένας ιδανικός οικισμός που αποτελεί ίσως επιδίωξη για πολλούς Νεοέλληνες, κάτι μεταξύ παραθεριστικής περιοχής και μόνιμης κατοικίας που βέβαια μόνο ως τμήμα ενιαίου ιστού μιας πόλης μπορεί να λειτουργήσει.

Υπάρχει και μια έκταση 9 στρεμμάτων όπου είχαν μεν δοθεί χρήσεις γης (παιδική χαρά, διοικητικό-εμπορικό κέντρο) χωρίς όμως όρους δόμησης, πόσα δηλαδή τετραγωνικά μπορεί να χτίσεις. Και εδώ αρχίζει το «πανηγύρι». Μερίδα κατοίκων υποστηρίζει ότι εκεί πρέπει να υπάρχει ένας χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, δυνατότητα ενός μικρού καταστήματος με είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να διασχίσει με το αυτοκίνητο 2-5 χιλιόμετρα για να αγοράσει ένα πακέτο ζάχαρη!!!

Άλλοι κάτοικοι πιστεύουν ότι η «υπνούπολη» τους πάει καλύτερα ως μοντέλο. Πλατεία, πράσινο, ερημιά και τίποτε άλλο!!! Βέβαια καμιά περιοχή που μπαίνει στο σχέδιο ανά την Ελλάδα δεν έχει τα χαρακτηριστικά της… υπνούπολης βάσει της σωστής, για το συγκεκριμένο ζήτημα, πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά αυτά φαίνεται πως είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!!!

Το θέμα έχει απασχολήσει δύο φορές το Δήμο. Μία τον Απρίλιο του 2010, όπου παραπέμφθηκε για μετά τις εκλογές (Οκτ. 2010) και η άλλη προχθές, όπου πάλι αναβλήθηκε για το… απώτερο μέλλον. Γιατί ενώ φάνηκε, πέρα από τις αντιπαραθέσεις των κατοίκων, ότι το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων που τοποθετήθηκαν, εκτός από δύο της πλειοψηφίας που κανείς δεν κατάλαβε τι είπαν, τάχθηκαν υπέρ του να υπάρξουν μικρές κατασκευές που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα επιτρέψουν μια στοιχειώδη κοινωνικότητα, απόφαση ωστόσο δεν πάρθηκε! Κι αυτό παρ’ ότι και ο κ. Ζούτσος συμφώνησε ότι πρέπει κάτι να γίνει εκεί. Άρα υπήρχαν προϋποθέσεις για τη λήψη ομόφωνης απόφασης για ένα σοβαρό για τους κατοίκους θέμα.

Η πρόταση που κατατέθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση ήταν να γίνει μια εμπεριστατωμένη νομικοτεχνική μελέτη, να προτείνει λύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, εντός διμήνου, και μετά να πάρουμε οριστική απόφαση, αφού τοποθετηθούν και οι κάτοικοι επί πραγματικών όμως θεμάτων και όχι επί υποθετικών ανύπαρκτων νομικά σεναρίων!

Ο κ. Ζούτσος συμφώνησε για την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης όμως αρνήθηκε να δεσμευτεί… χρονικά, εξαγγέλλοντας διάλογο με τους κατοίκους – οι οποίοι συζητούν τα τελευταία 15 χρόνια γι’ αυτό το θέμα – και βλέπουμε!!!

Έτσι για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο λειτούργησε κατά περίεργο τρόπο αφού η μόνη πρόταση που κατατέθηκε… απορρίφθηκε από την πλειοψηφία χωρίς να υπάρχει άλλη πρόταση, άρα δεν υπήρξε απόφαση. Αν κανείς αναρωτηθεί γιατί ο κ. Ζούτσος ενήργησε με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να σκεφτεί δύο πιθανές εκδοχές: είτε εθίγη ο πολιτικός του εγωισμός επειδή άλλοι πήραν την πρωτοβουλία για ένα θέμα και… «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», είτε «εκβιαζόμενος» πολιτικά-εκλογικά από 1-2 συμβούλους του αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στις… καλένδες, ίσως μετά τι εκλογές. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Κρίμα γιατί ήταν ένα ζήτημα που θα μπορούσε να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση, ίσως ομοφωνία!!! Αλλά είπαμε: αυτό είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου