Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Μεθοδεύσεις για την κατάργηση προστασίας του Υμηττού


"Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ"... το ΥΠΕΚΑ μεθοδεύει την κατάργηση του προστατευτικού διατάγματος για τον ορεινό όγκο του Υμηττού, τάζοντας την τακτοποίηση αυθαιρέτων με χρήση κατοικίας σε μια μεγαλούπολη που ασφυκτιά.
Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σ. Αλεξιάδη, περιγράφεται το σχεδιαζόμενο έγκλημα, το οποίο πατάει στο σκοτεινό άρθρο 23 του δεύτερου νόμου 4178/13 για τα αυθαίρετα, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο. Με την παράγραφο 17 του παραπάνω άρθρου επιχειρείται η τακτοποίηση αυθαιρέτων σε προστατευόμενες περιοχές για δέκα έτη από την ημερομηνία υπαγωγής στη διαδικασία τακτοποίησης και καταργούνται βεβαιωθέντα πρόστιμα στις εφορίες...
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ως παράδειγμα ο Υμηττός, στο σώμα του οποίου "αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, αποκλειστικά κατοικίας, στην περιοχή αυτή μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 4178/13 εφόσον υφίστανται προ της ισχύος του από 14.6.2011 Διατάγματος", περί καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή - Ιλισίων. Έτσι δυναμιτίζεται το θεσμοθετημένο Π.Δ. "για την αποτελεσματική προστασία του όρους Υμηττού... με την οικολογική διαχείριση και διατήρηση των οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας, την ανάδειξη των σημαντικών οικολογικών λειτουργιών του για το λεκανοπέδιο της Αττικής, την προστασία του τοπίου και τον έλεγχο της δόμησης".
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, διά της εγκυκλίου, επιχειρεί να δελεάσει τους εκατοντάδες αυθαιρετούχους στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού (Άνω Γλυφάδα, Βάρη) και στην ανατολική (Γλυκά Νερά, Παιανία, Κορωπί), όταν οι ορεινοί όγκοι της Αττικής προστατεύονται από το Ρυθμιστικό του 1985 κατ' επιταγήν του Συντάγματος. Στο Π.Δ. προβλέπεται, μάλιστα, η καταγραφή από τις δασικές υπηρεσίες και τις πολεοδομίες των αυθαιρέτων στις τρεις ζώνες προστασίας του βουνού.
Η χθεσινή εγκύκλιος ερμηνεύει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, 56 σημεία του νόμου για τα αυθαίρετα, ο οποίος περιέχει τις διατάξεις του προηγούμενου νόμου Παπακωνσταντίνου, που κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Έτσι, σε μια διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων στην οποία εμπλέκεται μόνο ο ιδιώτης ιδιοκτήτης και ο ιδιώτης μηχανικός, χωρίς στοιχειώδη έλεγχο από καμιά αρμόδια δημόσια αρχή, το ΥΠΕΚΑ προκαλεί όταν με τις τελευταίες πλημμύρες χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, τη στιγμή που στην εγκύκλιο αναφέρει ότι "απαγόρευση υπαγωγής υπάρχει σε αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται μέσα σε ρέμα και δεν εφαρμόζεται συντελεστής πλάγιας απόστασης".
Μεταξύ των διευκρινίσεων είναι και αυτή που ανακηρύσσει το Ε9 που καταγράφει ο ιδιοκτήτης τα ακίνητά του και δηλώνει στην εφορία, δημόσιο έγγραφο που αποδεικνύει τον χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής και εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, στις περιπτώσεις κληρονομιάς (Ε9 του αποβιώσαντος).
Το ΥΠΕΚΑ δεν λησμονεί να υπενθυμίσει ότι θέλει να εισπράξει. Όπως αναφέρει η προθεσμία μεταφοράς δηλώσεων του ακυρωμένου νόμου 4014/2011 στον νέο νόμο 4178/2013, για όσες δηλώσεις έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονταν σε κατάσταση αρχικής υποβολής λήγει στις 6.2.2014.
Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
Πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου