Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Η κομποστοποίηση …..της πλατείας.

Μαρί Τσιριγώτη-Εργοθεραπεύτρια
 σε δημόσιο σχολείο Ειδικής αγωγής
Κομψοί, καλαίσθητοι, ανοξείδωτοι κάδοι κομποστοποίησης   στα δυο άκρα της πλατείας. Η σκέψη κάθε καλοπροαίρετου και του όποιου τυχαίου επισκέπτη θα ήταν ότι αυτή η πόλη είναι  πολυυυύ…. προχωρημένη!!!
Έχει καταφέρει κάτι που αμφιβάλλω αν το έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκές πόλεις που ασχολούνται χρόνια τώρα και με επιτυχία με την υπόθεση της ανακύκλωσης γενικώς.
Too good to be true που θα έλεγαν και οι «φίλοι» μας οι Αμερικάνοι.
Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό των κάδων. Μόνο υλικά κομποστοποίησης δεν έχει.
Τι απογοήτευση!!!!
Οι καημένοι οι κάδοι, πώς να καταφέρουν από μόνοι τους και με μόνο προσόν την ομορφιά τους να ευαισθητοποιήσουν, να πείσουν, να εκπαιδεύσουν τους πολίτες  αυτής της πόλης (που κατά τα άλλα κάνουν προσωπικές φιλότιμες προσπάθειες να οικειοποιηθούν το θέμα της ανακύκλωσης), για το πώς να τους χρησιμοποιήσουν.


Όπως  αναφέρει  και ο νόμος περί  της διαχείρισης των απορριμμάτων:
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία ανήκει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οφείλει να προσαρμόσει την πολιτική της στις νέες μεθόδους διαχείρισης, να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης , να συνεργασθεί με τα εγκεκριμένα συστήματα και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις νέες συνθήκες.
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ δεν θυμάμαι να έχει αναλάβει ο δήμος μας σοβαρά τέτοιο ενεργό ρόλο. Και για να μην τον αδικήσω θα αναφέρω το  πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης που εφάρμοσε ο δήμος πριν μερικά χρόνια, σταγόνα στον ωκεανό της υπόθεσης ανακύκλωση που ακόμα παλεύουμε σαν λαός να κατακτήσουμε και δεν τα καταφέρνουμε.

Α! ξέχασα, έχουμε και τους μπλε κάδους. Άλλη πονεμένη ιστορία και αυτή. Μαζί της όμως θα ασχοληθούμε σε επόμενο σημείωμα.
Προς το παρόν ας απολαύσουμε την ….. εικαστική πινελιά ……στην πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου