Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Στέκι Αλληλεγγύης Παλλήνης-μια συλλογικότητα πρότυπο στην πόλη μας

Μαυρομιχάλη και Υψηλάντη
πίσω από το 1ο Δημοτικό Σχ. Παλλήνης
Τηλέφωνο 6987 117791
Είναι γνωστό ότι στις οικονομικές κρίσεις πάντα δημιουργούνται ευκαιρίες. Ευκαιρίες, όχι μόνο οικονομικές (που στις περισσότερες  περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τον πόνο και την δυστυχία των συνανθρώπων μας), αλλά κυρίως ευκαιρίες που έχουν σχέση με την βελτίωση του εαυτού μας, την αφύπνιση της συνείδησής μας και την αναζήτηση του χαμένου μας ανθρωπισμού.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν και λειτουργούν τα τελευταία 4 χρόνια σε όλη την Ελλάδα οργανώσεις αλληλεγγύης με πολύπλευρες δράσεις, τόσο για τα τοπικά, όσο και για τα γενικά προβλήματα της κοινωνίας, που προκύπτουν από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους Οι οργανώσεις αυτές έχουν καθαρά εθελοντική βάση, δεν διαθέτουν χορηγούς, ούτε κρατική χρηματοδότηση και οι πόροι τους προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των μελών και των φίλων τους. Η προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες είναι τεράστια, παρά το γεγονός ότι το έργο τους, όχι μόνο δεν προβάλλεται, αλλά συνήθως και διαστρέφεται πλήρως από τα συστημικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα οι ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν να χαρακτηρίζονται ενίοτε και ως «ανατρεπτικά στοιχεία».


Το Στέκι Αλληλεγγύης Παλλήνης είναι μια συλλογικότητα που λειτουργεί στην  πόλη μας περίπου ένα χρόνο. Οι δράσεις του πολλές και συνεχώς αυξανόμενες. Συλλογή και διανομή τροφίμων, ενισχυτική δωρεάν διδασκαλία σε μαθητές, συνεργασία με γιατρούς της περιοχής για δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού περιεχομένου, προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, ενημέρωση και αποτροπή πλειστηριασμών, χαριστικά παζάρια και γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας.

Τα μέλη του, καταξιωμένα στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, εργάζονται εθελοντικά, αφιερώνοντας πολλές ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για την ατομική τους προβολή, ούτε για την εξαργύρωση της προσφοράς τους με οποιαδήποτε αντιπαροχή. Αποτελούν τους αφανείς ήρωες, αλλά και την φωνή της συνείδησης της κοινωνίας μας, που αντιστέκεται.

Αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας, αλλά και πρότυπο οργάνωσης με απόλυτα διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες. Μας δείχνει το δρόμο για το πώς πραγματικά ένας Δήμος σήμερα θα μπορούσε να προσφέρει την μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να εξυψώσει το πολιτιστικό επίπεδο των δημοτών, αλλά και να διεκδικήσει αγωνιστικά την επίλυση των τοπικών προβλημάτων που εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αξίζει λοιπόν το κόπο να τους επισκεφθούμε, να γνωρίσουμε από κοντά τις δράσεις τους, να γνωριστούμε με άτομα με υψηλά ιδανικά και οράματα και να εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους. Η Βάλια, η Ζέλα, ο Σπύρος και πολλοί άλλοι ανώνυμοι χρειάζονται τη βοήθειά μας.


Μιχάλης Παπαδογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου