Τρίτη 27 Μαΐου 2014

«Ευρω-βόμβα» στο πάρτι των σκουπιδιών - Ακυρώνονται οι χρηματοδοτήσεις σε 11 περιφέρειες

Ακυρώνονται οι χρηματοδοτήσεις σε 11 περιφέρειες καθώς διαπίστωσαν ότι έχει γίνει συστηματική παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας τόσο στις διακηρύξεις συμβάσεων, τις ανακηρύξεις προσωρινών αναδόχων και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (παραβίαση Οδηγίας 85/337 ΕΚ) όσο και στη βασική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα (Οδηγία 2008/98).

Φρένο στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας που διαπίστωσε σε 11 περιφέρειες της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με παρέμβαση της χρηματοδοτικής αρχής της ΕΕ έχουν ήδη «παγώσει» από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι διαδικασίες χρηματοδότησης 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που δρομολογήθηκαν στις περιφέρειες:

Αττικής (Φυλής, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα)
Πελοποννήσου
Δυτικής Μακεδονίας
Κεντρικής Μακεδονίας
Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Αιτωλοακαρνανίας
Σερρών
Ηλείας
Ηπείρου
Κέρκυρας και
Θεσσαλίας.

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αρμόδιες διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβησαν στην αναστολή της χρηματοδότησης καθώς διαπίστωσαν ότι έχει γίνει συστηματική παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας τόσο στις διακηρύξεις συμβάσεων, τις ανακηρύξεις προσωρινών αναδόχων και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (παραβίαση Οδηγίας 85/337 ΕΚ) όσο και στη βασική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα (Οδηγία 2008/98).
Κλείνει η «κάνουλα» του ΕΣΠΑ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, κινούνται διαδικασίες που οδηγούν το προσεχές χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης τους από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020). 

Καταργείται δηλαδή η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των έργων έως 50% από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 2,2, δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ οι αναθέσεις των συγκεκριμένων έργων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Επισημαίνεται πως σε όλες τις αναθέσεις των 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων, διαπιστώθηκε ότι τίθεται συμβατικός όρος περί «εγγυημένης ποσότητας σκουπιδιών». Αυτό σημαίνει ότι οι ανάδοχοι που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα εξασφαλίζουν για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια που θα έχουν τη διαχείριση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, σταθερή ετήσια ποσότητα σκουπιδιών προς διαχείριση. Σε περίπτωση που ο όγκος σκουπιδιών είναι μικρότερος, οι περιφέρειες μέσω των τελών που θα εισπράττουν από τους πολίτες θα πληρώνουν ρήτρες εγγυημένων ποσοτήτων στους ανάδοχους.

Να σημειωθεί πως για τις παρατυπίες σοβαρές ευθύνες υπάρχουν και σε Δημοτικά και περιφερειακά Συμβούλια με την ψήφο των οποίων επικυρώθηκε τόσο σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας όσο και των υπολοίπων περιφερειών ο κύκλος των παρατυπιών προς όφελος των εργολάβων. Ουσιαστικά με την απόφαση της Ε.Ε. τινάζονται στον αέρα οι 14 ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην Αττική (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Α. Λιόσια) και σε ακόμη 10 περιφέρειες στης χώρας, που έχουν δρομολογηθεί την τελευταία τριετία.

Οι Βρυξέλλες με πρωτοβουλία τη Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλείνουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ, εξαιτίας σωρείας παραβιάσεων, των κανόνων ανταγωνισμού και της κοινοτικής νομοθεσίας, για τα απόβλητα. Πρώτη στο στόχαστρο η συμβατική πρόβλεψη εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων που έχει μπει με καρμπόν και στα 14 έργα, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα των αναδόχων. 


ΣΥΡΙΖΑ: "Πάρτι" σκουπιδιών με πρωταγωνιστές κυβέρνηση, μεγαλοεργολάβους και περιφερειάρχες"

"Μπροστά στο βωμό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στήνεται το «πάρτι των σκουπιδιών», αγνοώντας το περιβάλλον, το νομοθετικό πλαίσιο και υπερχρεώνοντας τους πολίτες για τα επόμενα χρόνια" αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

«Το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για την υπόθεση των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης σε σχέση με αυτό φλέγον ζήτημα.  Μπροστά στο βωμό της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στήνεται το «πάρτι των σκουπιδιών», αγνοώντας το περιβάλλον, το νομοθετικό πλαίσιο και υπερχρεώνοντας τους πολίτες για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα "πάρτι"με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση, μεγαλοεργολάβους και περιφερειάρχες.

Είναι φανερό πως η καταρρέουσα μνημονιακή κυβέρνηση καθώς φεύγει θέλει να αρπάξει ότι προλάβει, αυτό άλλωστε κάνει και με τις παραλίες της χώρας μας που τις ξεπουλά άρον-άρον . Είναι όμως γελασμένοι αν νομίζουν πως θα προλάβουν, θα τους σταματήσει ο λαός μας με την ψήφο του την Κυριακή».
Το σχετικό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας:


ΠΗΓΗ: http://left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου