Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ζέλα Φυκούρα - Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης, στην Δημοτική Ενότητα Παλλήνης, με τον Συνδυασμό "Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο"




Βιογραφικό 

Σπούδασα στην Οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. 



Συμμετείχα στο Αντιδικτατορικό κίνημα, στην κατάληψη της Νομικής και στην εξέγερση του 
Πολυτεχνείου .

Εντάχθηκα στην αριστερά από τη δικτατορία, ήμουν μέλος του ΚΚΕ, και στη συνέχεια μέλος 
του Συν και του ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα.

Δούλεψα σαν τραπεζικός υπάλληλος από το 1978 -2011. Ήμουν διευθύντρια στα τραπεζικά 
καταστήματα της Εμπορικής και της Eurobank στην Παλλήνη και στον Γέρακα.
Συνδικαλιστικά δραστηριοποιήθηκα στο χώρο των Τραπεζών. Ήμουν εκλεγμένη σύμβουλος στην ΟΤΟΕ και στο Δ.Σ του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας τη περίοδο των μεγάλων απεργιών του κλάδου για την προστασία του ωραρίου, των συλλογικών συμβάσεων και του ασφαλιστικού 1979-1982.

Το 1985 συμμετείχα στις διεκδικήσεις για ανάδειξη και λύση των προβλημάτων της Κάντζας με συμμετοχή στα Δ.Σ. των συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων και ΦΕΣ Η Κάντζα.

Τότε ξεκινήσαμε την προσπάθεια για διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής σαν περιοχή κατοικίας και τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου Καμπά σαν εργοστάσιο οινοποίησης με παράλληλη διατήρηση των αμπελώνων .


Δημοτική Σύμβουλος
Το 2003 εκλέχτηκα Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό του Θ. Γκοτσόπουλου και ήμουν πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Παλλήνης τα έτη 2005-2006.

Πετύχαμε:

  •  Να κηρύξουμε διατηρητέα το εργοστάσιο Καμπά και τον περιβάλλοντα χώρο των 23,5 στρεμμάτων, σε αντιπαράθεση με τον νέο ιδιοκτήτη την Reds, εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα. Ο αγώνας για να μη φτιαχτεί ένα γιγαντιαίο Μall στην περιοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα!
  • Την περίοδο που ήμουν πρόεδρος του πνευματικού κέντρου εδραιώθηκε η λειτουργία του εικαστικού εργαστηρίου και αναδείχθηκε σε πλούτο της πόλης η λειτουργία των άλλων τμημάτων (μουσικής, χορού, χορωδία).
  •  Κυκλοφόρησε το «Εφημεριδάκι του Πολιτισμού» στη σύνταξη του οποίου συμμετείχαν όλοι οι φορείς της πόλης, και εγκαινιάσθηκαν δράσεις τέχνης σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Παλλήνης - όπως Παιχνίδια και παραμύθια ενάντια στον ρατσισμό και Εικαστικό καραβάνι. Στα δημοτικά παραμένουν οι μεγάλοι πίνακες με έργα του Πικάσο που ανακατασκευάσθηκαν από τα παιδιά.
  •   Έγινε συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου με πολλούς φορείς της πόλης προκειμένου να υποστηριχθούν από κοινού πολιτιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις για να ζωντανέψουν οι γειτονιές όπως το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, το Φεστιβάλ νεανικών μουσικών σχημάτων, το Καρναβάλι, η Πρωτομαγιά, το Κυνήγι θησαυρού, Ποίηση των παθών κλπ. 


Κυρίως όμως οργανώθηκαν δύο μεγάλες παρεμβάσεις:
2005:τριήμερο Φεστιβάλ με θέμα «Μύθος Διόνυσος» στο εργοστάσιο Καμπά. Εκεί στήθηκε μια γιορτή των τεχνών με μουσική, χορό, θέατρο, γλυπτική, ζωγραφική.
Αναδείξαμε το χώρο του εργοστασίου Καμπά σαν ένα υπέροχο μοναδικό Μητροπολιτικό πολιτιστικό κέντρο για όλα τα Μεσόγεια.

2006: Εκδηλώσεις στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στις αποθήκες Καμπά. Εκθέσεις ζωγραφικής, κεραμικής, με συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών.
–Μόραλης, κλπ τζαζ και ρεμπέτικες βραδιές, συζητήσεις, με στόχο να κερδηθεί μια μόνιμη στέγη πολιτισμού με συνεχή σταθερή λειτουργία για την περιοχή μας.

Και τα δύο αυτά σχέδια έχουν σήμερα εγκαταλειφθεί.

Η σημαντική εκείνη Πολιτιστική δραστηριότητα αναπτύχθηκε γιατί δεν ανατέθηκε σε επαγγελματίες συμβούλους όπως γίνεται σήμερα, αλλά γιατί έγινε υπόθεση των στελεχών του Δ.Σ και των εργαζόμενων στο Πνευματικό Κέντρο και κύρια των κατοίκων της περιοχής που με προτάσεις, παρεμβάσεις, έμπνευση και συμμετοχή, άλλαξαν τα δεδομένα στην πόλη. Μνημονεύω την εξαιρετική προσπάθεια της Καλλιόπης Τσούτσουρα, εικαστικού κεραμίστριας, που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας.


Ένα παράδειγμα συλλογικής και αλληλέγγυας δράσης στη γειτονιά μας.

Στο Στέκι Αλληλεγγύης Παλλήνης

Αντιστεκόμαστε

Στηρίζουμε δράσεις για την ενημέρωση και οργάνωση των υπερχρεωμένων σε
δημόσιο και ιδιώτες, για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, για να μην κοπεί σε κανένα σπίτι το ρεύμα και το νερό. Συμμετέχουμε στις μεγάλες  κινητοποιήσεις ενάντια στα μνημόνια της αθλιότητας. Οργανώνουμε αντιφασιστικές  συζητήσεις και δράσεις.

Υποστηρίζουμε

Συγκεντρώνουμε τρόφιμα, κάθε Σάββατο έξω από super market, προκειμένου να
ενισχύσουμε αυτούς που σήμερα τα χρειάζονται, χωρίς διακρίσεις και χωρίς
φιλανθρωπίες, ισότιμα, σαν άνθρωποι που μαζί διεκδικούμε, μαζί προσφέρουμε,
μαζί γελάμε, μαζί ανασαίνουμε.

Δημιουργήσαμε Δίκτυο γιατρών και συγκεντρώνουμε φάρμακα για να στηθεί
Μητροπολιτικό φαρμακείο. Στηρίζουμε ενισχυτική διδασκαλία για δημοτικό και
γυμνάσιο και γίνονται μαθήματα Αγγλικών και υπολογιστών.

Λειτουργεί ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι ρούχων-βιβλίων και παιχνιδιών.

Ενημερωνόμαστε

  • Οργανώθηκαν πλήθος εκδηλώσεων όπως: παρουσιάσεις βιβλίων, πολιτικές συζητήσεις, λογοτεχνικές βραδιές, προβολές ταινιών, ιστορικές ομιλίες και διεθνείς αναλύσεις.
  •  Αποφασίζουμε δημοκρατικά σε τακτικές συνελεύσεις με συναίνεση. Η μεγάλη πλειοψηφία των προτάσεων που έγιναν, έχουν ήδη υλοποιηθεί.
  • Και φυσικά το γλεντάμε διοργανώνουμε τακτικά γλέντια με φίλους μουσικούς, με εξαιρετικούς τραγουδιστές και με μπουφέ ρεφενέ για να ...πάνε τα φαρμάκια κάτω.
  • Εδώ και ένα χρόνο μαζί με φίλους, γνωστούς και άγνωστους, ευαισθητοποιημένους  και ανυπότακτους κατοίκους της περιοχής μας στήσαμε το Στέκι Αλληλεγγύης 
  • Μια διαφορετική πρόταση για την αλληλεγγύη, την υποστήριξη, την ανοχή στην διαφορετικότητα ,την ενημέρωση, την αντίσταση, τη δημιουργία, τη χαρά.

Αναφέρομαι τόσο εκτεταμένα στο Στέκι, επειδή το θεωρώ μια παραδειγματική
δράση της τοπικής κοινωνίας. Το έστησαν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με
διαφορετικές σε πολλά θέματα απόψεις, αλλά με μια μεγάλη κατάφαση: να
αντισταθούν στην κρίση και στην απογοήτευση με συλλογικότητα, κι αυτό το έκαναν πράξη.

Κινηθήκαμε δηλαδή σε ολότελα διαφορετική κατεύθυνση από το Δήμο Παλλήνης που αντιμετωπίζει το τεράστιο θέμα της ανεργίας, της υπερχρέωσης και της δυσπραγίας των δημοτών με εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, εκπονείται και συνδιαχειρίζεται με ΜΚΟ, στο οποίο για να ενταχθείς θα πρέπει να χαρακτηρισθείς άπορος, με ερωτηματικά στον τομέα της διαφάνειας και των προσλήψεων και με στεγανά στη συμμετοχή των εθελοντών οι οποίοι όποτε κλήθηκαν πχ. στο κοινωνικό φροντιστήριο, με προθυμία και ανιδιοτέλεια ανταποκρίθηκαν.

Επίσης παραμένει το ερώτημα αν το «Χωρίς Μεσάζοντες» του Δήμου εκτελείται από το Δήμο ή από μια εταιρεία συμβούλων, η οποία καρπώνεται μέρος του οφέλους το οποίο θα μπορούσε να κατευθυνθεί στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Αλλά, πάνω απ όλα, ο Δήμος κρίνεται αρνητικά επειδή αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ανάγκη με απειλές πχ. για διακοπή υδροδότησης, με αδιαφορία, με πελατειακή και γραφειοκρατική λογική. Επειδή λειτουργεί τελικά αποδεχόμενος τα μνημόνια και υλοποιώντας τις πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση αντί να πάρει πρωτοβουλίες διεκδίκησης και ανατροπής της κατάστασης μαζί με τους Δημότες.

Πιστεύω ότι το «αλάτι της γης» για την πόλη μας, είναι η συμμετοχή των πολιτών, το δικαίωμα στην ενημέρωση και στον έλεγχο των εκλεγμένων δημοτικών αντιπροσώπων, η ελευθερία έκφρασης της διαφοράς και της συναίνεσης, η κοινή δημιουργία.

Τα παραπάνω τήρησα και σεβάστηκα σε κάθε κοινωνική μου δραστηριότητα και
το ίδιο θα κάνω και σήμερα, αν εκλεγώ με την ψήφο σας στο ψηφοδέλτιο της δημοτικής παράταξης «Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο», με επικεφαλής τον Απόστολο Βολιώτη και με πολλούς άλλους άξιους συνυποψήφιους.
  























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου