Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το memorandum, ο Γέρακας, η Παλλήνη, η ευθύνη των πολιτών - γράφει ο Δημήτρης Παρθένης, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης στην Δημοτική Ενότητα Παλλήνης με τον Συνδυασμό "Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο"



Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το memorandum, ο Γέρακας, η Παλλήνη, η ευθύνη των πολιτών…..


Ανέκαθεν η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το προνομιακό πεδίο για μια περισσότερο αμεσο-δημοκρατική συμμετοχή του πολίτη στα δρώμενα. Η υδροκέφαλη κεντρική διοίκηση ήταν πολύ απομακρυσμένη από μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου. Ο Πολίτης στο χώρο κατοικίας του, στην πόλη του, μπορούσε να ελέγχει τους εκπροσώπους του, να αξιώνει, να απαιτεί, να συμμετέχει και κατά συνέπεια να καθορίζει. Αυτή όμως η δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη τον καθιστούσε περισσότερο συνυπεύθυνο για τη διοίκηση στην πόλη.


Ο Κλεισθένης που τελικά αναγνωρίζεται ως ο Θεμελιωτής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας γόνος των Αλκμεωνίδων συλλαμβάνει και εφαρμόζει ένα μοντέλο Διοικητικής Αποκέντρωσης που διαιρεί την Αθηναϊκή πραγματικότητα της εποχής σε δέκα φυλές και δεκατέσσερις Δήμους. Έτσι δίνει την εξουσία της διοίκησης στην εκκλησία του Δήμου, που αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό της Αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, κατά τον οποίο ο πολίτης έχει το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον να συμμετέχει στη διακυβέρνηση του κράτους.

Τόσο η ιστορία όσο και η πολιτική ανάλυση συγκλίνουν πως ο πολίτης δικαιούται και υποχρεούται να συμμετέχει. Συμμετοχή όμως πάνω απ όλα σημαίνει πληροφόρηση, ενημέρωση, αναζήτηση και όλα αυτά χωρίς προκατάληψη.

Κορυφαίο παράδειγμα το μνημόνιο «memorandum» επιχειρήθηκε με συστηματικό τρόπο να παρουσιαστεί ως ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, επιστρατεύτηκαν για το σκοπό αυτό κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, ψευτοτεχνοκράτες, ψευτοεπιστήμονες, πολιτικάντηδες, δημαγωγοί κ.λ.π. όλοι τους επένδυσαν στην ευπιστία των πολιτών κι ακόμη περισσότερο στην παραπληροφόρηση και στη ριζωμένη προκατάληψη…. Πέντε χρόνια μετά ακόμη κοιτάμε τον πάτο του βαρελιού (ανεργία, φτώχια, έλλειψη υγειονομικής ασφάλισης, έλλειψη πρόνοιας, οι τράπεζες κυνηγούν τους πολίτες, η κατάθλιψη απεικονίζεται σε όλα τα πρόσωπα, οι αυτοκτονίες έφτασαν σχεδόν 5000). Να σκεφτεί κανείς πως δεν έγιναν ούτε καν ψεκασμοί για τα κουνούπια και στη χώρα έχουμε 120 θανάτους από γρίππη……Στην Αραβία 70 θάνατοι οδήγησαν στην παραίτηση τον υπουργό υγείας, εδώ ακούμε μόνο φωνασκίες και λεονταρισμούς……

Ζούμε στο Γέρακα και στην Παλλήνη, είναι τα σπίτια μας εδώ, τα παιδιά μας πηγαίνουν σχολείο εδώ, εδώ αναπνέουμε, εδώ ξεκουραζόμαστε κι όμως συνεχίζουμε να ανεχόμαστε τους βόθρους και τη διαφθορά που τους συνοδεύει, τα μεγάλα συμφέροντα και την προσπάθεια για οικιστική καταστροφή της περιοχής, τους Πυλώνες της ΔΕΗ να μπαίνουν μέσα στα σπίτια, τους Μαυρογιαλούρους της προηγηθείσας διαχείρισης των Δημοτικών πραγμάτων, τα ψευτοέργα των ημερών, τους mini κοτσαμπάσηδες που καιροφυλακτούν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη, ο πολίτης –όλοι μας δηλαδή- πρέπει να σταθούμε με σύνεση στα γεγονότα, να ψάξουμε, να βρούμε, να μη διστάσουμε, να μην εξαπατηθούμε.



Δημήτρης Παρθένης

Αγγειοχειρουργός

Υπ. Δημ. Σύμβουλος (Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου