Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Το Διακύβευμα των Δημοτικών Εκλογών - Καίτη Θεοχάρη, μέλος της γραμματείας της Παράταξης "Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο"

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πλησιάζουν με γοργό ρυθμό εγείροντας πολλά ερωτήματα τα οποία όμως δεν μπορούν να απαντηθούν εάν δεν υπάρξει πρώτα σοβαρή ανάγνωση της πολιτικής συγκυρίας. 

Ζούμε στην μνημονιακή εποχή του Καλλικράτη, στην εποχή που σύμφωνα με την κυβέρνηση καλός δήμος είναι αυτός που δεν ζητά κρατικά κονδύλια, στην εποχή που παράλληλα πολλές κρατικές υποχρεώσεις (κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα) μετακυλίονται στους δήμους και περιφέρειες χωρίς όμως την αναγκαία χρηματική στήριξη.  

Ζούμε λοιπόν ουσιαστικά σε μία εποχή όπου η αυτοδιοίκηση δεν ΑΥΤΟ-διοικείται οικονομικά αλλά οι προϋπολογισμοί της θα καθορίζονται από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, πάντα υπό Τροϊκανές εντολές. Το επόμενο στάδιο θα είναι φυσικά η αυτοδιοίκηση να χάσει και την λίγη πολιτική αυτονομία που σε κάποιο βαθμό διέθετε.

 
Γράφει η Καίτη Θεοχάρη
μέλος της Γραμματείας
της Δημοτικής Παράταξης Παλλήνης
"Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο"
Όλα τα παραπάνω μπορεί να σημαίνουν διακοπή δημοτικών κοινωνικών παροχών, απολύσεις υπαλλήλων, αύξηση δημοτικών τελών, αύξηση τροφείων, υπολειτουργία δημοτικών υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα την ίδια στιγμή που πλήττονται οι πολίτες σε σχέση με τα εισοδήματα τους, τους φόρους της πρώτης κατοικίας (βλέπε χαράτσι) που μειώνονται οι παροχές στην υγεία (κλείσιμο νοσοκομείων και πολυΪατρείων ΕΟΠΥΥ), που χτυπιούνται οι μικρές επιχειρήσεις και μπαίνουν στο περιθώριο μεγάλες ομάδες πολιτών (άνεργοι) και εκατομμύρια πολίτες μένουν χωρίς ασφάλιση την στιγμή που παρά ποτέ αυτός ο λαϊκός θεσμός πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από τις πολιτικές του μνημονίου που επέβαλλαν τα δύο κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση της χώρας.

Με αυτά κατά νου γίνεται αντιληπτό ότι η επίθεση που έχει εξαπολύσει Κυβέρνηση και Τρόικα διαπερνά όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της πολιτικής. Στόχος τους είναι η βίαιη φτωχοποίηση των πολιτών με κάθε τρόπο, ακόμα και μέσω των εργαλείων της αυτοδιοίκησης. Άρα το σίγουρο είναι ότι  οι υποψήφιες παρατάξεις και οι υποψήφιοι επικεφαλείς θα πρέπει να τοποθετηθούν  πάνω στο συγκεκριμένο οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο. Σε αυτήν την σύγκρουση όλοι θα χρειαστεί να διαλέξουν στρατόπεδο, είτε στηρίζονται από κόμματα είτε δηλώνουν δήθεν ανεξάρτητοι.

Εμφανίζονται λοιπόν τρεις κυρίαρχες λογικές:

Η πρώτη είναι αυτή της υποταγής, με παρατάξεις και επικεφαλείς να αποδέχονται ανοιχτά ή κεκαλυμμένα τις επιταγές της Κυβέρνησης και της Τρόικας. Επενδύουν στα πρόσωπα και χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η κεντρική πολιτική σκηνή δεν έχει καμία σχέση με την αυτοδιοίκηση προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν, ενώ χρησιμοποιούν τις ίδιες μορφές διακυβέρνησης (της κατεστημένης τοπικής εξουσίας που υπήρξε στον τόπο μας εδώ και χρόνια) παρουσιάζοντας πολλές φορές και εκσυγχρονιστικό προφίλ και δήθεν δημοτικής αρχής δίπλα στον πολίτη ενώ αποδεικνύουν  ότι αυτό που πραγματικά θέλουν είναι ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας χωρίς καμία διάθεση να υπάρξει ένας θεσμός ανοιχτός -συμμετοχικός, δημοκρατικός και πραγματικά αλληλέγγυος στον πολίτη.

Η δεύτερη λογική κυριαρχείται από παρατάξεις που αφήνεται να αιωρείται ότι είναι "αντιμνημονιακοί"  στην ουσία όμως παραμένουν βαθιά συντηρητικοί, απλώς θέλουν να αντικαταστήσουν πρόσωπα και το το  παρελθόν τους, οι τωρινές πρακτικές τους και το πρόγραμμα τους δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στις αναγκαίες συγκρούσεις που θα χρειαστεί να κάνουν αναλαμβάνοντας την δημοτική αρχή. Οι θιασώτες της συγκεκριμένης λογικής ζουν στο παρελθόν θεωρώντας ότι μπορούν να πατούν σε δύο βάρκες. Μόνο που οι βάρκες έχουν απομακρυνθεί πολύ μεταξύ τους.

Τέλος υπάρχει η λογική της σύγκρουσης, της συνεπούς αγωνιστικής διαθεσιμότητας και της αποφασιστικότητας να βγούμε εκτός του ασφυκτικού πλαισίου που μας έχει επιβληθεί. Αυτό το δύσκολο έργο μπορεί να επιτευχθεί από ανθρώπους που η συνολικότερη πολιτική τους τοποθέτηση δεν συμβιβάζεται με μία απλή διαχείριση της μιζέριας, αλλά στοιχίζεται με την μαχόμενη συλλογική διεκδίκηση αξιοπρεπούς ζωής με ισότητα και δικαιοσύνη αλληλεγγύη και όχι φιλανθρωπία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

  •  Στόχος μίας τέτοιας αυτοδιοικητικής αρχής, σε συνεργασία με άλλες αυτοδιοικητικές προσωπικότητες και τοπικά κινήματα παρόμοιας αντίληψης είναι η δημιουργία ενός μεγάλου, μαζικού και νικηφόρου κινήματος το οποίο θα διεκδικήσει τους υλικούς και πνευματικούς πόρους που αντιστοιχούν σε κάθε τοπική κοινωνία ώστε να μπορεί να λειτουργεί ουσιαστικά. 


  • Χρέος μία τέτοιας αυτοδιοικητικής αρχής είναι η ανάπτυξη μίας άλλη λογικής όσον αφορά την διοίκηση, μπολιάζοντας την τελευταία με την λαϊκή συμμετοχή (πχ δημόσιος-συμμετοχικός προϋπολογισμός). 


  • Είναι αυτονόητο πως μία τέτοια αυτοδιοικητική αρχή δεν θα εφαρμόσει αμετάκλητα οποιαδήποτε κυβερνητική εντολή που υποβαθμίζει έτι περεταίρω τις ζωές μας. Θα στοχεύει να ανατρέψει τα «καλλικρατικά μνημόνια» και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην αυτοδιοίκηση.


Αυτά είναι τα διακυβεύματα των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών και σε αυτά πρέπει να απαντήσουν οι δημοτικές παρατάξεις αφήνοντας τις δήθεν κορώνες περί υπεράσπισης των πολιτών  και να απαντήσουν στην ουσία των προβλημάτων των κατοίκων της πόλης τους και πως θα τα υπερασπιστούν!

Συνοψίζοντας λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε συγκεκριμένα για την Παλλήνη ότι χρειάζεται πρωτίστως μία δημοτική αρχή που θα έχει την πολιτική βούληση να κινηθεί συγκρουσιακά εκτός πλαισίου. Δευτερευόντως, μία δημοτική αρχή που δεν θα εμφανίζεται από το πουθενά αλλά έχει ιστορία είτε μέσα από το δημοτικό συμβούλιο είτε από την παρουσία των ανθρώπων της στα κοινά και  στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων άνθρωποι που μάχονται καθημερινά τις πολιτικές που έχουν επιβληθεί από την κεντρική εξουσία από τα οποία επιβεβαιώνει και την προαναφερθείσα πολιτική βούληση, αλλά και την ύπαρξη συγκεκριμένων προγραμματικών προτάσεων και την διάθεση της να ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία να αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών να συνδιαμορφώνει και όχι απλώς να διαβουλεύεται το πρόγραμμα της.

Μια τέτοια παράταξη σήμερα είναι η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ με επικεφαλής τον Απόστολο Βολιώτη έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης που μαζί με τους συνυποψήφιούς του και τους ανθρώπους που στηρίζουν την παράταξη, ανθρώπους που και τώρα και στο παρελθόν έχουν στηρίξει είτε μέσα από τις δράσεις τους είτε από την συμμετοχή τους στην αυτοδιοίκηση τον ίδιο τον θεσμό αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών τους είναι η εγγύηση για την προαναφερόμενη Δημοτική Αρχή.

Στηρίζω ολόψυχα την "Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο" και τον Απόστολο Βολιώτη για υποψήφιο Δήμαρχο της Παλλήνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου